Ученици се запознаха с управлението на общините

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 25, 2018 20:46

Ученици се запознаха с управлението на общините

Акценти

  • Чрез "Деня на отворените врати" учениците получиха възможността да се потопят в работната атмосфера и динамика на местното самоуправление

Свързани публикации

Община Харманли бе „управлявана“ от ученици за един ден. Това стана на 12 октомври, когато Иван Иванов от 11а. клас на СУ „Неофит Рилски“ седна на стола на кмета Мария Киркова в рамките на инициативата „Кмет за един ден“ по повод Деня на българската община – 12 октомври.
Останалите ръководни постове в ОбА също бяха „изпълнявани“ от ученици Пламен Господинов „бе“ заместник-кмет, Цветана Дамянова – секретар, Валери Тодоров, Даниел Йорданов, Михаил Профиров, Яна Русев, Анелия Стойчева и Виктория Димова се превъплътиха в ролята на началници на отдели в ОбА (Общинска администрация).
В кабинета си кметът Мария Киркова накратко им обясни какви са функциите на общината и на кмета. След това Иван Иванов и екипът му се насочи по отделите, за да „се заеме с текущите въпроси по управление на общината“. Посети един от най-големите строителни обекти, които се реализират в община Харманли – Спортен комплекс „Хеброс“.
След като Пламен Господинов бе въведен в кабинета си от заместник-кмета Валентина Димулска и запознат с основните си задължения, той извика на спешна среща началниците на някои отдели.
В края на работния им ден секретарят на ОбА проведе екипна среща с всички „директори и началници“, които споделиха впечатленията си от работата на администрацията.

В Ивайловград,

служителите на ОбА посрещаха дванадесетокласници. Кметът Диана Овчарова покани зрелостниците от СУ ‘’Христо Ботев’’ да се запознаят отблизо със структурата на Общината. Тя, Кръстю Делииванов – заместник-кмет, и Виолета Недялкова – директор на дирекция „Строителство и инвестиции“, посрещнаха учениците и им обясниха как функционира общинската администрация.

В Свиленград

Денят на българската община – 12 октомври, отбелязаха заедно ръководният екип на ОбА и ОбС. Тържеството започна с поднасяне на венец на паметните плочи на първия кмет на след освобождението през 1912 г. – Спас Разбойников, и на възрожденския учител Петър Станчов, дал името на града от свила-коприна. След това в Ритуалната зала на ОбА директорът на библиотеката Иван Чончев разказа за дейността и първите решения на новосформираната община Свиленград отпреди 106 години. Той им разказа, че наред с преименуването на града и наименуването на улици на герои и видни личности, сред първите задачи на новото общинско ръководство са проблемите с изхранването и отоплението на жителите на селището, хигиената, организацията на стопанската дейност, данъците и глобите и др. След разорението от 1913 г. първостепенна задача е възстановяването на града и впоследствие приютяването на хилядите бежанци от Западна Тракия.
Денят на българската община е свързан с датата 12 октомври 1882 г., когато е публикуван първият Закон за общините и градското управление. Той регламентира устройството и дейността на местните органи на държавната власт в Княжество България.

Чрез „Деня на отворените врати“ учениците получиха възможността да се потопят в работната атмосфера и динамика на местното самоуправление. Инициативата има за цел да информира обществеността за дейността на администрацията и усилията, които полага ръководството за повишаване на прозрачността и улесняване достъпа до административните услуги.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 25, 2018 20:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 111 867 преглеждания