Ученици с кампания срещу СПИН в Международния ден за борба с болестта

Милена Митева
От Милена Митева декември 9, 2016 12:08

Ученици с кампания срещу СПИН в  Международния ден за борба с болестта

В Световния ден на борба с ХИВ/СПИН в СУ ”Неофит Рилски” Харманли, ученическият съвет изработи червена панделка, символизираща хората, живеещи с ХИВ вирус. Деца посрещнаха съучениците и учителите си, напомняйки им, че никой не е защитен от бича на XXI век.
По начина „Връстници обучават връстници” в седмите класове се проведе занятие на тема: „Що е СПИН и ХИВ”. В него бяха обсъдени, начини на заразяване и предпазване, рискови групи, кабинетите за изследване в българските градове. Срещата завършва с дебати, дискусия и игри, в които най-активни са учениците от 8а клас – Силвия Красимирова, Ивет Иванова, Томислав Илчев и Христо Звездомиров.
В Симеоновград традиционно, 1 декември бе отбелязан в СУ „Св. Климент Охридски“. Във фоайето на училището бе обособен кът за провеждане на кампанията, която тази година бе под наслов „Бъди отговорен!“. За учениците имаше подготвени послания, брошури, презервативи и анкета, проучваща информираността им по темата.
Ученици от извънкласната форма „Екология“ при СУ „Христо Ботев“ – Ивайловград, съвместно с представители на МКБППМН и служители на община Ивайловград проведоха информационна кампания. Здравните работници в училището – Катя Арабова и Иванка Костова, запознаха подрастващите с начините на заразяване с вируса на ХИВ и препоръките за предпазване от болестта. Бяха раздадени и брошури, символични червени лентички и презервативи на учениците от 8 до 12 клас.

Членове от клуба на Младежкия червен кръст при СУ „Неофит Рилски” Яна Миткова и Виктория Руменова от X а клас, разпространиха брошури и презервативи след зададени въпроси по темата за СПИН на ученици от 11 и 12 клас.

Деца от Ивайловград се включиха в инициативата ЕСНО

Учениците от клуб „Екология“ в Ивайловград се включиха Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО). Те представиха презентация за компостирането и привлякоха ученици от начална образователна степен да се включат в инициативата. Малките еколози изготвиха изложба от използвани материали и почистиха училищния двор от листа и други органични отпадъци. Те бяха събрани в компостери, предоставени от община Ивайловград.
Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи дейностите за повишаване на осведомеността относно правилното управление на ресурсите и отпадъците. С нея се насърчават различните публични организации, частни компании, гражданското общество, както и отделните граждани, да се включат и допринесат за осъществяване на информационни кампании, дни за почистване и други дейности, свързани с намаляването на отпадъците.

 

Милена Митева
От Милена Митева декември 9, 2016 12:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 657 047 преглеждания