Ученици с кампания срещу СПИН в Международния ден за борба с болестта

Милена Митева
От Милена Митева декември 9, 2016 12:08

Ученици с кампания срещу СПИН в  Международния ден за борба с болестта

В Световния ден на борба с ХИВ/СПИН в СУ ”Неофит Рилски” Харманли, ученическият съвет изработи червена панделка, символизираща хората, живеещи с ХИВ вирус. Деца посрещнаха съучениците и учителите си, напомняйки им, че никой не е защитен от бича на XXI век.
По начина „Връстници обучават връстници” в седмите класове се проведе занятие на тема: „Що е СПИН и ХИВ”. В него бяха обсъдени, начини на заразяване и предпазване, рискови групи, кабинетите за изследване в българските градове. Срещата завършва с дебати, дискусия и игри, в които най-активни са учениците от 8а клас – Силвия Красимирова, Ивет Иванова, Томислав Илчев и Христо Звездомиров.
В Симеоновград традиционно, 1 декември бе отбелязан в СУ „Св. Климент Охридски“. Във фоайето на училището бе обособен кът за провеждане на кампанията, която тази година бе под наслов „Бъди отговорен!“. За учениците имаше подготвени послания, брошури, презервативи и анкета, проучваща информираността им по темата.
Ученици от извънкласната форма „Екология“ при СУ „Христо Ботев“ – Ивайловград, съвместно с представители на МКБППМН и служители на община Ивайловград проведоха информационна кампания. Здравните работници в училището – Катя Арабова и Иванка Костова, запознаха подрастващите с начините на заразяване с вируса на ХИВ и препоръките за предпазване от болестта. Бяха раздадени и брошури, символични червени лентички и презервативи на учениците от 8 до 12 клас.

Членове от клуба на Младежкия червен кръст при СУ „Неофит Рилски” Яна Миткова и Виктория Руменова от X а клас, разпространиха брошури и презервативи след зададени въпроси по темата за СПИН на ученици от 11 и 12 клас.

Деца от Ивайловград се включиха в инициативата ЕСНО

Учениците от клуб „Екология“ в Ивайловград се включиха Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО). Те представиха презентация за компостирането и привлякоха ученици от начална образователна степен да се включат в инициативата. Малките еколози изготвиха изложба от използвани материали и почистиха училищния двор от листа и други органични отпадъци. Те бяха събрани в компостери, предоставени от община Ивайловград.
Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи дейностите за повишаване на осведомеността относно правилното управление на ресурсите и отпадъците. С нея се насърчават различните публични организации, частни компании, гражданското общество, както и отделните граждани, да се включат и допринесат за осъществяване на информационни кампании, дни за почистване и други дейности, свързани с намаляването на отпадъците.

 

Милена Митева
От Милена Митева декември 9, 2016 12:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.