Ученици “откриха” златна игла на тракийска царица и римски наколенник

Милена Митева
От Милена Митева юни 29, 2016 00:42

Ученици “откриха” златна игла на тракийска  царица и римски наколенник

Ученици посетиха свещеното място за траките – Мегалитът над Бузовград (Казанлък). Това стана ден след приключването им на учебната дейност, 16 юни.
Децата и техните ръководители Диана Георгиева и Галина Василева бяха посрещнати от двама аниматора, които ги развличаха. Учениците трябваше да изпълнят серия от задачи, за да достигнат до „богинята майка“, която ги чакаше на върха. По инструкции те откриха златна игла на тракийска царица, наколенника на римски войн, меча на цар Севт. Отборите си нарисува свои знаци на камъни, направиха танц на цар Севт и събираха дарове за богинята.
По време на заниманията децата научиха за разграждането на отпадъците и разбраха какви растения и животни има в местността. „За пръв път ни е и сме много доволни“, коментира Диана Георгиева.
Екскурзията на децата бе награда от сдружение „Бизнесът за Харманли“. Преди по-малко от месец, възпитаниците на училище “Иван Вазов” кандидатстваха за техен проект и го спечелиха. Той включваше облагородяване на чешмата с минерална вода в парк „Димана Данева“, засаждане на растения.

Археолозите определят, че Мегалитът е използван още от населението обитаващо българските земи преди траките, а по-късно е наследено от самите тях. Съоръжението вероятно е изградено в периода 1800 – 1600 г. Преди Христа.
Той представлява скална група, в която чрез изсичане е обособен отвор с височина около 1,80 m. Изграден е така, че слънцето попада в „прозореца“ при залез. Той се състои от два хоризонтално разположени каменни блока, имащи за своя база два такива, които са част от основната скала на масива като по този начин образуват трилит.
Според предположения на археолозите в околността трябва да съществува древен некропол, но досега такъв не е открит. В района на мегалита „Врата на богинята Майка“ е разпръснат част от праха на починалия през 2006 г. Бележиият траколог Александър Фол. През 2009 г. на един от гигантските камъни в деня на лятното равноденствие е поставена каменна плоча в негова чест.

Милена Митева
От Милена Митева юни 29, 2016 00:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама