Ученици и учители от “Неофит Рилски” – без притеснения за НВО и ДЗИ през юни

Милена Митева
От Милена Митева май 18, 2020 07:36

Ученици и учители от “Неофит Рилски” – без притеснения за НВО и ДЗИ през юни

Акценти

  • Регионален вестник, # 19/903 година XVII, 15 - 21 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Катя Бозмова
Катя Бозмова

Катя Бозмова: “Усилията и труда ще се възнаградят”

Представете се за читателите ни?
Казвам се Катя Бозмова, учител по български език и литература в СУ ,,Неофит Рилски“ и класен ръководител на 7.б клас.

Как се справят вашите възпитаници с електронното обучение?
От учебната 2017/2018 г. СУ ,,Неофит Рилски“ е с утвърден статут на иновативно училище и обучението във виртуална среда не е новост за нашите възпитаници. От няколко години благодарение и на добре оборудваните технологично класни стаи и кабинети по ИТ, новата ,,Креативна класна стая“ и безплатния WI-Fi на територията на училището, учениците демонстрират добри дигитални умения и използват различни платформи и ресурси както в учебните часове, така и във времето за самоподготовка. Затова и на 13 март, когато бе въведено извънредното положение, трябваше в кратък период да преценя коя платформа за работа да избера. Реших да продължа работата си в Classroom с интегриран Google Meet, защото някои учениците вече имаха опит с нея. Новата организация на обучение допадна на децата, те подхождат отговорно и с интерес, участват активно в уроците и се справят много добре.

Смятате ли, че този метод е ефективен за учениците?
Всеки ден по график организирам и водя уроците в Meet, а децата получават линк, с който се присъединяват към разговора. Предварително подготвените материали им показвам чрез опцията за споделен екран – така всички виждаме и обсъждаме урока, изпълняваме упражнения, разискваме проблеми. Използваме и видеоуроците, излъчвани по БНТ2.
Домашните работи седмокласниците изпълняват в Classroom. Taка мога да узная каква част от учениците са разбрали урока и доколко обучението е било ефективно.
Правим тестове с ресурсите, предоставени от ,,БГ Учебник“, както и в Google Forms в реално време, които се оценяват автоматично, а всеки ученик се ориентира за нивото на подготовката си непосредствено след приключване на работа. Децата трябва да бъдат поощрявани и удовлетворени за положения труд, затова често получават значки в електронния дневник. Това е обратна връзка не само за тях, но и за родителите.
Затова мисля, че този тип подготовка донякъде се доближава до тази в класната стая. Колкото и добър към този момент да бъде този метод на обучение, той не е достатъчно ефективен при по-дълъг период. С децата сме единодушни, че вече ни е скучно, липсва ни училището, защото нищо не може да замени емоциите и атмосферата при прякото общуване.

Според Вас решението на министъра за провеждане на НВО в полза ли е за седмокласниците?
Нагласата на учениците, че след седми клас ще се явят на НВО по български език и литература и математика създава у тях мотивация да се подготвят за изпитите отдавна, да бъдат последователни, дисциплинирани и конкурентни. Тренировъчните изпити, на които те се явиха по свое желание в началото на втория срок, им дадоха по-голяма увереност, послужиха като ориентир за всеки седмокласник – къде се намира спрямо съучениците си, кои са силните му страни, къде има слабости. Затова намирам решението на министъра на образованието и науката за удовлетворително – всяко едно дете ще има възможност да представи себе си чрез своите знания, умения, компетенции, както и да бъде оценено обективно.
Но не са за подценяване и притесненията на родители, ученици и колеги от възможността за разпространение на коронавируса в изпитните зали.

Одобрявате ли отпадането на част от материала?
Има резон в това, защото не всички ученици в страната имат достъп до дистанционното обучение – някои поради липса на устройства, други поради слаба или никаква интернет връзка. Учители и медиатори им носят материали на хартиен носител вкъщи, но самоподготовката за тези деца е трудна, често няма кой да им помогне. Предвид различната скорост на преподаване в отделните училища, както и грипните ваканции преди карантината, е добре, че част от материала отпадна.

Според Вас възпитаниците Ви подготвени ли са на необходимото ниво за предстоящите изпити?
Работата ни в часовете по БЕЛ е интензивна. Освен ежедневните уроци, домашни, тестове, продължават и допълнителни пробни изпити по формата на НВО. Давам си сметка, че децата са доста натоварени, но обикновено по това време на годината е така.
Имам вяра, че всички усилия и труд, които учениците полагат, ще бъдат възнаградени.

Имате ли опасения и с какво са свързани те?
Страховете ми са свързани с учениците, които не връщат поставените домашни работи и задачи. По този начин нямам наблюдение доколко те овладяват учебния материал и как върви тяхната подготовка.

Какви резултати очаквате?
Преди всичко желая децата да бъдат доволни от своите постижения. Защото няма по-голяма морална награда за един ученик от това да се почувства удовлетворен от направените усилия, обективно оценен и мотивиран да продължи напред.
Очаквам резултатите от изпита по български език и литература след седми клас да се препокрият с резултатите, които всеки един ученик е постигнал в края на учебната година. Дори и да бъдат по-високи. Надявам се по време на изпита децата да останат спокойни, а очакванията им оправдани.

Смятате ли, че при нормален процес резултатите  биха били по-високи?
Вероятно.

 

Антония Банева
Антония Банева

Антония Банева: “Очаквам добри резултати”

Представете се за читателите ни?
Аз съм Антония Банева, ученичка от 7.а клас в СУ ,,Неофит Рилски”.

Как се справяте с електронното обучение?
Бих казала, че се справям добре с електронното обучение и получавам добри оценки.

Смятате ли, че този метод е ефективен за придобиване на знания?
Според мен този метод наистина е ефективен и добър за придобиване на знания.

Според Вас решението на министъра за провеждане на НВО във Ваша полза ли е?
Решението на министъра за провеждане на НВО със сигурност е в наша полза, защото ако се беше отложило за по-късен етап, щеше да е доста по-трудно.

Одобрявате ли отпадането на част от материала?
Аз одобрявам отпадането на част от материала, който ще влиза в изпита, защото поради обстановката в момента би трябвало да е по-лесно от други години.

Чувствате ли се подготвени за предстоящите изпити?
Въпреки всичко, аз се чувствам подготвена за предстоящите изпити.

Имате ли опасения и с какво са свързани те?
Не бих казала, че имам някакви опасения.

Какви резултати очаквате?
Надявам се и очаквам добри резултати, които да оправдаят труда ми.

Смятате ли, че при нормален процес те биха били по-високи?
Аз не мисля, че резултатите биха били по-високи при нормален процес, защото въпреки метода на обучение в момента, материалът се очаква да бъде съкратен и резултатите да са по-добри.

 

Делка Ангелова
Денка Ангелова

Денка Ангелова: “Според мен мнозинството ще се справи”

Представете се за читателите ни?
Денка Ангелова, учител по история и цивилизация в СУ „Неофит Рилски“ и класен ръководител на 12.в клас.

Как се справят Вашите възпитаници с електронното обучение?
Определено връзката между учител и ученик не се прекъсва. Обучаващите се имат възможност да усъвършенстват уменията си за самостоятелна работа и творчество.

Смятате ли, че този метод е ефективен за придобиване на знания?
Да. Ако има желание, стремеж и отговорност.

Според Вас решението на министъра за провеждане на ДЗИ в полза на учениците ли е?
Мисля,че е в тяхна полза, защото биха си спестили явяването на кандидат-студентски изпити.

Одобрявате ли отпадането на част от материала?
Да.

Според Вас възпитаниците Ви подготвени ли са на необходимото ниво за предстоящите изпити?
Изпитните резултати ще покажат.

Имате ли опасения и с какво са свързани те?
Нямам.

Какви резултати очаквате?
Резултатите са индивидуални и са резултат от няколкогодишен упорит, системен и целенасочен труд. Мнозинството от учениците ще се справят и ще имат високи оценки.

Смятате ли, че при нормален процес те биха били по-високи?
Може би.

Този випуск ще бъде без бална нощ. Какво ще споделите по този повод?
Нарушава се една традиция, но щом обстоятелствата го налагат. Ще се „явят на изпит“ след 5 години.

Какво ще пожелаете на завършващите?
Здраве и дръзновение.

 

Мария Милкова
Мария Милкова

Мария Милкова: “Старая се да бъда добре подготвена за ДЗИ”

Представете се за читателите ни?
Здравейте! Аз съм Мария Милкова, уча в СУ „Неофит Рилски“ и съм от 12.а клас.

Как се справяте с електронното обучение?
Това е нещо ново за всеки – ученици, учители, родители. Нашето поколение сме доста запознати и напреднали в съвременните технологии, но въпреки това в началото беше доста трудно. С времето обаче свикнах и мисля, че върви доста добре.

Смятате ли, че този метод е ефективен за придобиване на знания?
Според мен технологиите не могат да заменят физическия и прекия контакт учител -ученик, но мисля, че когато имаш добра и позитивна нагласа към нещата, те се получават.

Според Вас решението на министъра за провеждане на ДЗИ във Ваша полза ли е?
Със сигурност щяхме всички да бъдем много по-щастливи и доволни, ако нямаше матури. Те обаче могат да ни бъдат доста полезни при кандидатстване в университет, тъй като в някои случаи при наличие на ДЗИ по даден предмет, не е задължително да държиш кандидатстудентски изпит.

Одобрявате ли отпадането на част от материала?
Определено съм много доволна, че отпадна част от материала, още повече, че отпаднаха доста трудни произведения. Ние, разбира се, ги изучихме по време на онлайн обучението, но както казах и по-рано – много по-добре е, когато дадено нещо ти бъде преподавано на живо, а не онлайн.

Чувствате ли се подготвени за предстоящите изпити?
Никога няма да се чувствам напълно подготвена и сигурна. Въпреки това смятам, че се постарах и продължавам да се старая да бъда добре подготвена.

Имате ли опасения и с какво са свързани те?
Честно казано имам своите опасения, породени от страха, че ще се притесня, което може би ще ми попречи да се справя добре с въпросите.

Какви резултати очаквате?
Както всеки зрелостник, и аз се надявам на добри и задоволителни оценки, които по-късно ще ми осигурят една добра диплома.

Смятате ли, че при нормален процес те биха били по-високи?
Вземането на изпитите с добри оценки зависи до голяма степен от личната самоподготовка. Нашите учители ни подготвят наистина много добре, но е важно и ние да положим усилия, за да бъде усвоен материалът. Смятам, че онлайн обучението няма да попречи на изкарването на задоволителни оценки, ако ние се постараем да научим материала.

С какво настроение ще влезнете в класните стаи единствено за изпитите?
Да бъда откровена, малко съм тъжна, че няма да можем да се сбогуваме подобаващо с нашето училище, спазвайки всички традиции и празненства. В дните на зрелостните изпити всеки ще бъде притеснен за самите изпити и няма да имаме възможността да се разделим спокойно с училището си.

С каква емоция ще се разделите със своето училище?
Емоциите около раздялата ще бъдат смесени. От една страна, се радвам, че завършвам успешно, но от друга съм тъжна, тъй като приключва една част от живота ми, с която бях свикнала напълно. В продължение на 12 години изграждаш една определена еднотипна рутина, към която привикваш. Изведнъж обаче всичко това приключва и ти трябва да поемеш по нов път, който сам си избрал. Има го и факта, който по-възрастните често обичат да ни напомнят, че най-лесната част от живота ти приключва. Това не го осъзнаваш, докато не загубиш това безгрижие да бъдеш просто дете и ученик. Така че искам да кажа на всички по-малки ученици, да се радват на ученическия живот, докато не е свършил, защото ще им липсва.

Вие сте от първия випуск без бална нощ, какво ще споделите по този повод?
Баловете, може би, са една от най-обсъжданите теми сред абитуриентите, и не само. Нормално е да бъда разочарована, защото няма да имаме бална вечер. Все пак това е една незабравима нощ, която всеки абитуриент заслужава да изживее.
Сега най-важното е всички да опазим своето здраве и това на близките си. Когато всичко се оправи, аз вярвам, че ще получим нашата незабравима нощ като абитуриенти.

Милена Митева
От Милена Митева май 18, 2020 07:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.