Ученици и служители от Любимец поднесоха венци на връх Шейновец

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 14, 2017 10:54

Ученици и служители от Любимец  поднесоха венци на връх Шейновец

Ученици от СУ „Ж. Терпешев” заедно със служители от ОбА -Любимец, поднесоха венци пред паметника – костница на връх Шейновец. Това те направиха във връзка с отбелязването на 105 години от началото на Балканската война,
Честването се проведе на 5 октомври, съвместно с ОбА – Свиленград, представители на политически партии, на родолюбиви организации, ученици и граждани.
Началото на поклонението започна с историческа хронология на събитията, случили се на 5 октомври 1912 г. и победния щурм на върха, наречен Малката Шипка. За тях разказа уредникът на общинския исторически музей д-р Стефан Димитров. Началото на празника не мина и без емблематичното стихотворение на Ивайло Балабанов „Под златна ангелска дъга“.
Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги отслужиха заупокойна панихида в памет на българските войници, загинали в историческата битка, а в знак на признателност и преклонение пред героите, присъстващите сведоха глава и почетоха паметта им с едноминутно мълчание.
На 5 октомври 1912 г. става първото сражение в Балканските войни. В него загиват 14 от охраняващите войници от 30-ти Шейновски полк, но българската войска успява да влезе и освободи Свиленград от Османско робство.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 14, 2017 10:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.