Ученици и служители от Любимец поднесоха венци на връх Шейновец

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 14, 2017 10:54

Ученици и служители от Любимец  поднесоха венци на връх Шейновец

Ученици от СУ „Ж. Терпешев” заедно със служители от ОбА -Любимец, поднесоха венци пред паметника – костница на връх Шейновец. Това те направиха във връзка с отбелязването на 105 години от началото на Балканската война,
Честването се проведе на 5 октомври, съвместно с ОбА – Свиленград, представители на политически партии, на родолюбиви организации, ученици и граждани.
Началото на поклонението започна с историческа хронология на събитията, случили се на 5 октомври 1912 г. и победния щурм на върха, наречен Малката Шипка. За тях разказа уредникът на общинския исторически музей д-р Стефан Димитров. Началото на празника не мина и без емблематичното стихотворение на Ивайло Балабанов „Под златна ангелска дъга“.
Архиерейският наместник отец Константин и отец Георги отслужиха заупокойна панихида в памет на българските войници, загинали в историческата битка, а в знак на признателност и преклонение пред героите, присъстващите сведоха глава и почетоха паметта им с едноминутно мълчание.
На 5 октомври 1912 г. става първото сражение в Балканските войни. В него загиват 14 от охраняващите войници от 30-ти Шейновски полк, но българската войска успява да влезе и освободи Свиленград от Османско робство.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 14, 2017 10:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.