Учение и приключение до Аляска и обратно

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 2, 2019 08:16

Учение и приключение до Аляска и обратно

Памела Кушелиева

Историята на едно учение и приключение за пътуването до Аляска, САЩ

Юлвие е родом от град Харманли. Учила е в гимназия СУ “Неофит Рилски“. След седми клас е приета в гимназия с преподаване на чужди езици (ГПЧЕ) „Ромен Ролан“ – Стара Загора, в която изучава английски и немски език. Преди започването на учебната година е приета в програма за “Обмен на средни училища” и заминала за Ситка , Аляска, където учи в гимназия ‘Sitka High School.

Юлвие Изет в продължение на десет месеца живее в Аляска, САЩ. момичето пребивава в тази страна благодарение на програмата “Kennedy – Laugar Youth Exchange and Stydy“. Тя e за обмен на средни училища, спонсорирана от Държавния департамент на САЩ. Дава възможност на ученици от 40 държави да посетят САЩ и да се докоснат до културата и начина им на живот.
Програмата се подпомага от хиляди граждани на САЩ и местни средни училища, които приемат, обучават и подкрепят учениците без финансово обезщетение. Същността на програмата е американски семейства да приемат деца в своя дом за определен период от време. Семействата трябва да могат да осигурят на своя ученик сигурен възпитателен и предимно англоговорящ дом, легло и място за обучение, хранене и помощ при запознаване с тяхната общност и също така транспорт. Учениците посещават местни гимназии и правят културни презентации.

Юлвис, какви бяха стъпките на кандидатстване в програмата?
Първият етап на кандидатстването беше изцяло на английски език. Попълва се онлайн формуляр, като освен личната информация можеш да оцениш нивото си на английски език.
Втората част започва три въпроса от етиката. Поставят те в ситуации, в които трябва да поемеш отговорност или да дадеш пример с решение, което си взел и се е оказало правилно. Карат те да разкажеш за нещо, което си научил през последните три години.
Последната стъпка бе да кача снимка на личната си карта и да изпратя формуляра. Тази година крайният срок за изпращане на формуляра е 31 октомври.
Резултатите на хората, които са минали за втори етап, се разбират през декември месец и интервютата също се провеждат по това време.
Освен това има и групова задача и стандартизиран тест за английски език. Пускат текстове, за да са наясно дали ще можеш да разбираш учителите. За мен беше изключително лесно, като за човек който е учил в езикова гимназия, нямах проблеми. Но имам приятели, които бяха с първи немски или френски и английският им беше недоразвит, за тях бе по-трудно.
След това имахме групова задача, в която ни поставят в някаква ситуация. Трябваше да измислим сценарий и да направим трейлър на филм, който бихме заснели, Тук въпросите ни бяха от сорта на: Какви филми са ви любими и кой жанрове филми бихте гледали цял живот? Нашата група от седем души трябваше да реши кой жанр ни допада. Времето, което имахме беше кратко, пресъздадено цялостно на английски, едва ли не да го изиграем.
И следващата трета част от втория етап беше индивидуалното интервю. За него са отделени 25 минути, но аз говорих 40.
Така интервюиращите могат да разберат повече за теб като личност освен нивото ти на владеене на английсия език. Тогава е моментът, в който можеш да им покажеш дали ти си подходящият човек за тази програма или не. Дали ще бъдеш добър посланик на своята култура и държава.
След като те приемат следват уреждането на купища документи, от които виза, медицинско, удостоверение за преместване от училището, в което учиш, и други. Всичко това е, за да бъдат сигурни, че си бил ученик в това училище.
След това писахме писма до бъдещите ни семейства. Точно това е особеното на нашата програма, че не сме в пансион, а сме в публични училища, с приемни семейства.
Аз лично мога да кажа, че на толкова хиляди километри от мен има хора, които станаха важна част от моят живот, за тези прекарани с тях десет месеца в Аляска, Америка.

Колко време е продължителността на програмата?
Това е много относително и всяка година продължителността й се променя, защото зависи кога заминават учениците. Училищата в САЩ в различните щатове започват по различно време.

Колко време прекара там?
Аз бях там десет месеца, от 21 август 2018 г. до 5 юни тази година, и прекарах пълна учебна година в Аляска.

Как става разпределянето в приемното семейство?
Разпределянето в приемното семейство става, след като вече сме приети. Някои научиха още месец март, а аз разбрах по-късно, на първи юни, и трябваше да заминавам след месец.

Какво беше първото чувство, когато кацна в Аляска?
Разбрах, че всичко случващо се е реално. До момента, в който стъпих в Ситка, Аляска, си мислех, че цялото пътуване е една кратка екскурзия с приятели. Но излизайки от самолета и виждайки приемната си сестра Ангелина, си казах: “О, няма връщане назад“. Прегърнах я и се разплаках, тъй като осъзнах, че това ще бъде домът ми за следващите 10 месеца.

Какви са особеностите в техния начин на живот?
Една от особеностите, която не е срещана в тази култура и начин на живот, беше организирането на потлък – вечеринка. Това е вечеря, на която идват в дома ни около пет семейства и всеки носи свое, обикновено готвено, а не купено ястие от магазин.
Друго, че “бащата ми”, Тийм, ми приготвяше около 60 бисквити, когато бях разтревожена преди изпит, а на следващия ден ги раздавах на моите съученици в училище.

Каква е разликата на обучението в Америка?
В България учебните програми са разработени от Министерството на образованието, а в американското учениците сами избират предметите, които учат през годината. Продължителността на часовете е между 85 – 90 минути, а в България един учебен час е 40-45.
В Америка училищните спортове са промотирани и стават важна част от идентичността на учениците, а в България се фокусираме основно върху предметите вместо извънкласните дейности.

Кое беше най-вълнуващото ти преживяване?
Изкачих вулкан. Много странно звучи, много парадоксално – Аляска и вулкан.
Всички приемни ученици, които бяхме разпределени в Ситка, трябваше да изкачим този вулкан. Общото разстояние на изкачване и слизане бяха 22 км. В последните 2 км катерехме буквално осемдесет градусови наклони. Там си помислих, че няма да мога да сляза. Беше най-хубавото, но от друга страна и най-голямото ми предизвикателство – да изляза от зоната си на комфорт.
Тази година беше истинско приключение за мен и съветът, който мога да дам на младото поколение, е да не спират да мечтаят и да вървят напред.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 2, 2019 08:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама