Учебната година започна при строги противоепидемични мерки

Милена Митева
От Милена Митева септември 18, 2020 15:48

Учебната година започна при строги противоепидемични мерки

Акценти

  • Регионален вестник, # 35/915 година XVII, 18 - 24 септември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград и Маджарово

Свързани публикации

При строги мерки заради извънредната епидемична обстановка започна учебната година на учениците.
Тържествата в някои училища в Харманли бяха на няколко части, за да бъде избегнато струпване на много хора, макар и на открито. Учениците сложиха маските, за да влязат по класните стаи, а родителите не бяха допуснати да прекрачат прага.

В ОУ „Иван Вазов“ децата се настаниха в класните стаи

след кратка музикална програма и приветствие на директора Светла Георгиева. „Радвам се да видя наполовина пълен двор, защото знаем, че във времето, в което живеем, има трудности. Но вярвам, че всички заедно ще успеем да ги преборим като спазваме съответните мерки.
Мили деца, днес вие за първи път ще прекрачите прага на вашето училище. Слушайте вашите учители! Те ще ви научат на най-важното, ще ви покажат пътя, по който да вървите, за да успеете!
Скъпи родители, вярвам, че с общи усилия ще успеем да изградим бъдещи личности, с които да се гордеем не само като училище, като град, а и като държава!“, завърши изказването си Георгиева.

Над 70 първокласници в НУ „Алеко Константинов“

– Харманли направиха своите първи крачки към начално образование, влизайки в напълно обновени класни стаи. Възпитаниците на това училище се хранят в красива столова.
Стартът на 2020/2021 година бе благословен от отец Живко Петров. Директорът Снежана Захариева поздрави децата и родителите им.
Всички си пожелаха успешна учебна година, а свещеникът благослови присъстващите.

В НУ „Отец Паисий“ дворът се изпълни с ученици

малко след 9:00 часа. И тази година тържеството бе с музикално-танцова програма за посрещане на първокласниците.
Директорът поздрави всички ученици, след което в школото влезнаха единствено „зайците“, заради строгите мерки против разпространението на коронавирус.

Взетите мерки в епидемиологичната ситуация не попречиха на тържествената атмосфера в СУ „Неофит Рилски“.

Развълнуваните ученици и учители се събраха в двора за празничната програма рано сутринта. Началото бе поставено с химна на България и издигане на трибагреника, след което всички присъстващи посрещнаха знамето на училището.
Най-нетърпеливи да започне учебният процес бяха петокласниците. За добре дошли всички възпитаници получиха поздрав от директор Валентина Павлова, а водещата прочете поздравителен адрес от кмета Мария Киркова. Официалните гости на празника освен градоначалника бяха: Катя Стоянова – председател на Училищното настоятелство, и Станислав Михов – председател на Обществения съвет. Те също отправиха своите пожелания за благополучна и успешна нова учебна година.
С усмихнати лица, скрити зад огромни букети, след края на програмата към класните стаи се отправиха развълнуваните първокласници, гордите петокласници и уверените осмокласници, а училището оживява.

Учениците на ЦСОП „П. Р. Славейков“

участваха в празника за откриването на учебната година. Забавната програма бе подготвена от колектива на училището. Директорът Георги Бакалов посрещна специални гости за повода – кмета и нейния заместник.
Освен националния флаг, бе издигнато и знамето на Европейския съюз.

Осмокласниците на ПГЕТ „Захари Стоянов“

бяха тържествено посрещнати на първия си учебен ден в новото училище. Младите хора, избрали професионалното образование и обучение, бяха приветствани от директора на училището Соня Илиева.
Специалностите, които ще изучават осмокласниците, ще бъдат конкурентни на пазара на труда и гарантират тяхното добро бъдеще.
„Те са и път в израстването ви като добри специалисти, а защо не и като инженери, изследователи и надежда за по-добро бъдеще“, обърна се към тях госпожа Илиева. И напомни отново, че в условията на епидемия от COVID-19 ще трябва всички да бъдат много по-дисциплинирани, да спазват правилата и указанията, за да опазят себе си и близките си.
Тържествен водосвет за здрава и успешна учебна година отслужи отец Максим.

Общо 218 първокласници прекрачиха за първи път прага на своите учебни стаи. Всеки един от тях получи подарък слушалки за компютър с микрофон от Община Харманли.

В Община Симеоновград всяко училище започна учебната година в класните стаи без тържества. Кметът Милена Рангелова им изпрати поздравителен адрес, придружен от цвете.

717 400 деца се завърнаха в клас на 15 септември. За първи път в историята, учебната година започна в условия на извънредна епидемична обстановка.
Училищата в страната са 2359.
Първият училищен звънец чуха около 59 000 първокласници.
68 400 са учителите, педагогическите специалисти, директорите на учебните заведения
В момента за голяма част от учениците учебната година стартира присъствено. Има много малки изключения на деца (200-300), които поради здравословни причини или притеснения на родителите ще се обучават вкъщи.
„Очакваме 200 -300 деца, по първоначалната информация, родителите им да
изберат да останат вкъщи с цел предпазливост. Това не значи, че те
няма да учат. На тях ще бъдат възлагани задачи”, заяви министър
Красимир Вълчев, цитиран от БНТ.

Милена Митева
От Милена Митева септември 18, 2020 15:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 905 502 преглеждания