Творци пресъздадоха забележителностите на Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 14, 2018 09:16

Творци пресъздадоха забележителностите на Свиленград

Картини, представящи красотите и забележителностите на Свиленград и региона, бяха създадени на IV национален пленер „Нарисувани усещания”. Изложба с 27 творби бе открита в Арт галерията, а картините ще могат да се видят там до края на месец октомври.
Тази година в пленера участваха 10 художници от различни градове – известният акварелист Иван Додов, експресионистът и член на Съюза на българските художници Владимир Запрянов, Ася Аксентиева – текстилен дизайнер и живописец, Марияна Чолева – живописец, Светла Тенева – живописец и дизайнер на обувки, Никола Станков – музикант и художник, Мария Стоева – студентка в Художествената академия и местните художници Ивалина Кръстева-Недева – текстилен дизайнер, Елена Делибизова – интериорен дизайнер и Златомира Костова – експресионист.
Творците пресъздадоха върху платна своите виждания за стария мост на река Марица, средновековната крепост и тракийската гробница в Мезек, скалната църква в Михалич. Интересни са вариациите на 500-годишния каменен мост, който е изобразен в 10 различни начина, включително и кубистичен. Използвани са техниките акварел, сух пастел, акрил.
Събитието се провежда по случай Деня на Свиленград – 5 октомври.

Над 80 са вече картините в Художествения фонд на общината, нарисувани от гостуващите на Свиленград художници през последните 4 години от създаването на пленера. „Следващата година при подходящ повод всички те ще бъдат изложени на открито на пешеходната част в центъра на града, за да могат много повече хора да им се любуват,“ съобщи заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова.

Калина Райкова

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 14, 2018 09:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.