Турция се защитава от българските наводнения

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 9, 2015 07:55

Турция се защитава от българските наводнения

Акценти

  • До няколко месеца ще бъде изготвен проект и ще бъде обявен търг за избор на изпълнител.

Свързани публикации

Турция ще изпълнява проект, който включва построяването на канал и язовир в района на Одрин, където се събират извиращите от България реки Марица, Тунджа и Арда, съобщи БНР. Според турските власти това е единственото възможно решение, за да отърват одринския регион от наводненията на общите реки, от които гражданите търпят големи поражения и щети, подчерта валията на Одрин – Дурсун Али Шахи. До няколко месеца ще бъде изготвен проект на стойност от 100 млн. лири и ще бъде обявен търг за избор на изпълнител. Проектът включва изграждането на канал или по-точно тръбопоровод извън Одрин, дълъг 7 км, чрез който ще бъдат отбити водите на Марица малко преди участъка, където се събира с Тунджа. „Така ще премахнем риска от наводненията, причинявани от валежите. Няма да се страхуваме от това, че са изпуснали язовирните води от българска страна, сами ще си контролираме положението и ще взимаме мерки.“

А другият план предвижда водите на река Тунджа да се пренасочват към язовир Чомлеккьой и в летните месеци с помпи ще се отвеждат към земеделските площи за напояване.

В Одрин след спада на дебита на Марица и Тунджа, които наводниха града в неделя, обстановката се нормализира. Отворен е за движение пътят, свързващ центъра на града с махалата Къраач, която бе наводнена. Войници с хеликоптери, пожарни, спасителни екипи участваха в спасителните работи, при които бяха евакуирани около 3 хиляди души. В Одрин е сформирана кризисен щаб, който ще продължи да действа до понеделник предвид на това,че през уикенда пак се очакват валежи. Изчисляват се щетите, които са огромни. Турският министър на горите и водите Вейсел Ероглу обвини българските власти в недобросъвестност по отношение на контрола на язовирите на Марица,Тунджа и Арда. В изказване пред депутатите в турския парламент, той заяви,че бил изготвен проект за общ язовир на река Тунджа с България, който нарече „проект на дружбата“, но въпреки изминалото време не са успели да постигнат консенсус, поради незаинтересованост от българска страна, което е причинило последните наводнения. Твърди се,че земеделските стопани от Одринско имат право да съдят България в Европейския съд за човешките права, заради щетите от наводненията, но засега няма официално повдигнати обвинения, допълва още БНР.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 9, 2015 07:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 284 519 преглеждания