Турнир край Света Троица събира най-добрите борци

Милена Митева
От Милена Митева юни 13, 2016 21:16

Турнир край Света Троица  събира най-добрите борци

Втори международен турнир по свободна борба „Еньо Вълчев – Димитър Чифутов“ отново ще събере най-добрите в този спорт на страната, според очакванията на организаторите. Той ще се състоя на 18 юни от 11,00 часа, а край манастира се очаква да дойдат стотици зрители, да наблюдават събитието. Кметът на Тополовград Божин Божинов е натоварил с организацията Росен Бонев.
На турнира участие ще вземат момичета, момчета, кадети, кадетски, мъже и жени от почти всички клубове в страната. Участие са заявили й спортисти от съседките ни Гърция и Турция.
За борбите е поканен отборът на „Локомотив“, в който е световният и европейски шампион Стоян Ненчев (Цеко), заедно с Димитър Кунчев, Станко Инджов, Божидар Бояджиев, Драгомир Стойчев и Николай Куртев.
Покана е отправена към целия национален отбор на жените, в който са Елис и Дженан Манолови, Таибе Юсеин и Мими Христова.
При малките възрастови групи се очаква участие да вземат националните гарнитури на страната и „Ангел Войвода“, Хасково, Спортен клуб по борба “Димитровград”, Димитровград, “Вълко Костов”, Симеоновград и домакините от Тополовград.
Два златни пояса чакат победителите край манастира “Света Троица”.
Специалните отличия за събитието са направени от внука на Димитър Чифутов, който живее в САЩ и работи с 200 американски съдии по борба.
Най-солидна е наградата за тежката категория (над 90 кг) – 1 200 лева. За другите две при мъжете – до 90 и до 70 кг, сумата е 900 лева.
Наградите при жените до 55 и до 65 кг, са по 450 лева.
Всички останали категории момичета, момчета и кадетки ще получат по 150 лева.
Покани са изпратени до спортния министър Красен Кралев, до шефа на БОК – Стефка Костадионова, до президента на БФБ – Валентин Йорданов и до проф. Веселин Маргаритов от Пловдивския университет. Освен тях се очаква да пристигнат заслужилият майстор на спорта Георги Мърков, Александър Томов и Байо Баев.
От Централата на БФБ ще връчат специална награда на градоначалника на Тополовград за заслуги за цялостно развитие на борбата в България.

снимка: архив 2015-та

Еньо Вълчев е спечелил златен медал в Мексико, сребърен в Рим и бронзов от Токио.
Димитър Чифутов е първият олимпиец на Стара Загора. Той е и първият българин, който е участвал в състезание на Австралия по класическа и свободна борба. Той е 6 пъти шампион на България по класическа борба и 3 пъти по свободна. Участник е на първото световно първенство в Германия. Интересен е факта, че в село Остър Камък, той открива Вицесветовния шампион – Вълко Костов – патрон на Симеоновградския клуб по борба.
Празненствата ще започна от петък и ще продължат до неделя. В местността, където са действали войводите – Индже Войвода, Кара Кольо, Христо Войвода и Вълчан Войвода ще се съберат хиляди хора от цялата страна.

 

Милена Митева
От Милена Митева юни 13, 2016 21:16
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Вълчев син. юни 14, 18:54

    Уважаема г-жо Митева, моля да направите корекция в публикацията си относно медалите завоювани от Патрона на турнира ви Еню Вълчев.Той е носител на бронз от Рим 1960, злато отТокио 1964 и сребро от Мексико 1968г.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 267 743 преглеждания