Ценни реликви показват в църквата „Св. Атанасий Велики“ – Харманли

Милена Митева
От Милена Митева декември 11, 2019 14:38

Ценни реликви показват в църквата  „Св. Атанасий Велики“ – Харманли

Плащеница на 141 години вече е сред ценните реликви на храм „Св. Атанасий Велики“ – Харманли. Тя бе извадена от хранилището на църквата и ще бъде част от малък музей, който ще бъде създаден към нея. От документи в църквата става ясно, че тя е подарена от руските освободителни войски през 1878 г.
Светинята с огромни размери винаги е била част от този старинен храм в Града на Белоногата. Някога е била изнасяна за поклонения на Разпети петък.
„Дали е от прекаленото поклонници, които са идвали, или от целуванието, което хората са извършили, се е захабила и е прибрана в олтарната част на храма, където бе до преди 2-3 месеца.“ Това уточни йеромонах Максим, председател на църковното настоятелство.
„Това е символ, донесен от Йерусалим и ще остане тук за постоянно, за да може всеки, който иска помощ от Бога, който иска съдействие и отправя молитви пред нея, да му бъде от помощ и да бъде спокоен, да бъде усъвършенстван духовно, защото такава ценна история и находка помага на хората и да знаят, че Бог съществува и помага на всички и той е този, който в трудни, но и в раздостни моменти се отзовава при нас“, споделя 29-годишният свещеник, който е в Харманли от няколко месеца.
В стария храм на Харманли се съхранява и руско евангелие, печатано в Москва през 1854 г., дарено през 1909 г. от поклонници, които са били в руските земи. То е със сребърен обков и се е запазило до днес. С него вече се извършават църковни служби.
Пред „Сакарнюз“ отец Максим сподели, че музеят ще бъде в помещение до църквата, бивше килийно училище. Той ще може да се посещава от гражданите и посетителите на храма. Там ще бъдат поставени стари кандила и стари дарохранителници, части от одежди и всичко онова, което е свързано с историята на храма и на Харманли.

Милена Митева
От Милена Митева декември 11, 2019 14:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама