Цените на стоките скочиха след обявеното извънредно положение

Милена Митева
От Милена Митева март 30, 2020 07:50

Цените на стоките скочиха след обявеното извънредно положение

Цените на стоките от първа необходимост скочиха през последните 15 дни. Брашното е на пазара на цени от 1,55 лв.
Само до преди две седмици този артикул струваше 0,90 лв. Олиото също е със завишена цена. В някои търговски обекти то се предлага на цена от 3,00 лв., което е с близо 1,00 лв. повече от цената му преди поскъпването. Фасул, леща и ориз поскъпнаха с 0,50 лв.
Пакетирани продукти като чипс и бонбони, домакински стоки като сапун, тоалетна и домакинска хартия, носни кърпи вече се търгуват с по-високи цени в малките магазинчета. Цената на дезинфектантите се различава в пъти, за едни и същи продукти, в различните магазини.
Доста от клиентите споделят, че имат обяснение за скока на цените на вносните стоки.

Затруднените доставки в Европа предопределят ръст на цените.

Те обаче негодуват от увеличението на цените на продуктите с български произход.

Пред големите вериги се извиват опашки за снабдяване с по-евтини продукти.

Въведените правила за разпространяване на COVID – 19 гарантира няколко часа пазаруване на ниски цени.
При шопинга хората забелязват изчезване от пазара на някои продукти. Сред тях са чесън и джинджифил, защото са били внос от Китай.

Един месец разлика

През февруари цените на стоките и услугите са се повишили с 0.1% в сравнение с януари, обяви Националният статистически институт. За година обаче поскъпването е 3.7%.
Цените на купуваните напоследък по-активно стоки като консерви и алкохол са се увеличили, а в същото време самолетните билети са поевтинели, сочи статистиката. При храните по-отчетливо поскъпване се вижда при стоките, с които някои хора се запасяват в паниката си заради разпространението на коронавируса.
Така консервите месо са поскъпнали с 2.4%, тези с риба – с 2.9%, ракиите – с 0.4%, вината – с 0.1%, а чаят с 0.6%. При чесъна отчетеното поскъпване е с 2.4% за месец, а при листните зеленчуци – с 3.9%. Цената на хляба се е повишила с 1%, на прясното мляко – с 1.3%, а на зелето – със 7.5%. При шоколада и шоколадовите изделия поскъпването е с 1.1%.
При нехранителните продукти най-видимо намаляват цените на самолетните билети – с 11.8%, което е обичайно за сезона и данните не обхващат още срива в резултат на ограничаването на полетите заради коронавируса. Лекарствата и лекарските услуги са поскъпнали с 0.4% през месеца. Заради обичайните намаления по магазините пък обувките са поевтинели с 3.7%, а облеклата – с 1.1%.

Цените на горивата в момента са от порядъка 2,05 и 2,10 лева за литър, при цена на суровия петрол 30 долара за барел. При такава ниска цена на суровината, те трябва да са под 1,65, както бяха преди няколко години, когато петролът се търгуваше на такава цена. Високата цена се дълги на кoрупциoннитe кaнaли, които са свързани с тази търговия. Ако тя се елиминира, във вcякo cрeднocтaтиcтичecкo ceмeйcтвo щe ocтaнaт пo oкoлo 100 – 200 лв., които са жизнено важни в условия на криза, е мнението на анализатора Илиян Василев.

Милена Митева
От Милена Митева март 30, 2020 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама