Цехът в село Устрем отново заработи

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 10, 2016 14:43

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 16/ 9-15 септември 2016 година

Свързани публикации

След непредвиден и принудителен престой машиностроителният цех, известен като Завод 3, в с. Устрем отново заработи.
Той преустанови работа за около месец, като причината за това съвсем не бе липсата на поръчки и работа. Спирането на работния процес става по нареждане на собственика, а причината за това е следствие от повдигнатия отново въпрос за складираното и горено в котлите на парното ракетно гориво отпреди 14 -15 години.
Въпросът бе повдигнат отново от Инициативният комитет (ИК) „Да възродим Устрем” с молба до кмета на Общината, за проверка, за покана за разговор със собственика Дончо Иванов, за предизвикване на проверка от специализирани органи, проверка на цистерните за гориво на парното. В молбата бяха изложени притеснения на ИК и жителите на селото /според тях/ за повишена заболеваемост и смъртност сред хората и животните и други здравни и екологични съображения.
В резултат на това комисия от ОбА с пълното съгласие и позволение на собственика направи проверка в предприятието, но не констатира нищо обезпокоително, т.е. наличност на ракетно гориво, най-вече. Междувременно през годините са правени най- различни замервания на въздуха в Устрем, без да се констатират сериозни надвишавания на нормите, много често дори в рамките на допустимото и дори под тях.
За да спрат приказките и обвиненията, собственикът в началото на август затвори цеха. Това обаче остави 20 души без работата и този факт раздели устремци на две, че даже и на три относно необходимостта от това предприятие – ползата, или вредата от него. В крайна сметка цехът отново отвори врати, хората се върнаха на работа, но напрежението остава да виси във въздуха.
Част от устремци са доволни от този факт, другите не и продължават да настояват, че има екологични и здравословни проблеми за селото. Освен до Общинския, е пратено писмо и до РИОСВ – Стара Загора, за проверка, която още се чака.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 10, 2016 14:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 267 540 преглеждания