Цехът в село Устрем отново заработи

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 10, 2016 14:43

Цехът в село Устрем  отново заработи

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 16/ 9-15 септември 2016 година

Свързани публикации

След непредвиден и принудителен престой машиностроителният цех, известен като Завод 3, в с. Устрем отново заработи.
Той преустанови работа за около месец, като причината за това съвсем не бе липсата на поръчки и работа. Спирането на работния процес става по нареждане на собственика, а причината за това е следствие от повдигнатия отново въпрос за складираното и горено в котлите на парното ракетно гориво отпреди 14 -15 години.
Въпросът бе повдигнат отново от Инициативният комитет (ИК) „Да възродим Устрем” с молба до кмета на Общината, за проверка, за покана за разговор със собственика Дончо Иванов, за предизвикване на проверка от специализирани органи, проверка на цистерните за гориво на парното. В молбата бяха изложени притеснения на ИК и жителите на селото /според тях/ за повишена заболеваемост и смъртност сред хората и животните и други здравни и екологични съображения.
В резултат на това комисия от ОбА с пълното съгласие и позволение на собственика направи проверка в предприятието, но не констатира нищо обезпокоително, т.е. наличност на ракетно гориво, най-вече. Междувременно през годините са правени най- различни замервания на въздуха в Устрем, без да се констатират сериозни надвишавания на нормите, много често дори в рамките на допустимото и дори под тях.
За да спрат приказките и обвиненията, собственикът в началото на август затвори цеха. Това обаче остави 20 души без работата и този факт раздели устремци на две, че даже и на три относно необходимостта от това предприятие – ползата, или вредата от него. В крайна сметка цехът отново отвори врати, хората се върнаха на работа, но напрежението остава да виси във въздуха.
Част от устремци са доволни от този факт, другите не и продължават да настояват, че има екологични и здравословни проблеми за селото. Освен до Общинския, е пратено писмо и до РИОСВ – Стара Загора, за проверка, която още се чака.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 10, 2016 14:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.