Царските орли в страната се увеличават, през април станаха 34

Сакар нюз
От Сакар нюз май 30, 2020 11:55

Царските орли в страната се увеличават, през април станаха 34

Акценти

  • Регионален вестник, # 21/905 година XVII, 29 май - 4 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Двойките царските орли на територията на България вече са 34. За това съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), след като е приключил мониторингът на заетите територии от тази птица. Той показал, че през март броят на царските орли в България е нарасна с три двойки до 32, регистрирани в района на Сливен.
През април са установени още две нови двойки и броят на всички от този вид е нараснал на 34, което е рекорд.
От БДЗП съобщават, че 11 от всички 34 двойки са в изкуствени гнезда. Тези данни доказват, че това е една от най-ефективните мерки за опазване на царския орел, като тя е особено важна за младите и неопитни двойки, които пристъпват за пръв път към гнездене.
В момента най-важно място за гнездене на царския орел е районът на Сакар, а след него е този около Сливен.
Освен с броя на заетите от двойки царски орли територии, 2020 година постави рекорд и с броя на мътещите двойки – 26. За сравнение през 2019-та техният брой бе 20, уточняват от БДЗП

Лоша новина

Черният лешояд Ултрон, дарен на България от белгийския зоопарк Planckendael, е бил открит прострелян от бракониери в Кърджалийско, съобщиха от „Зелени Балкани“.
Този рядък и величествен вид, за чието завръщане в България от неправителствената природозащитна организация работят от 30 години, е изключително ценен за България и Европа. Ултрон не е успял да доживее първия си рожден ден и е умрял от своите рани в Спасителния център за диви животни.

Ивточник: БЗДХ

Сакар нюз
От Сакар нюз май 30, 2020 11:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама