Трифон Ламбов: “В Болград и Одеса получихме урок по българщина”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 18, 2018 08:33

Трифон Ламбов: “В Болград и Одеса получихме урок по българщина”

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #39/118, 12-18 октомври

Свързани публикации

Господин Ламбов, за хората от общината ще е интресно да научат повече за посещението на членове на Настоятелството на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” в градовете Болград и Одеса в Украйна. Какъв бе поводът за това?
То беше в резултат на участието на любителски комедийни театри от двата града – Болград и Одеса в нашия фестивал на любителските театри за комедия, пантомима и сатира „Велко Кънев” и впечатлението, което им е направило организацията и провеждането му. Получихме покана от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”, която е в Одеса, както и от кмета на Болград Сергей Димитриев. Тази покана бе подкрепена и от двата театрални състава, които са идвали и участвали тук във фестивала.

Кои членове пътувахте, как Ви посрещнаха, какво видяхте и усетихте там?
От членовете на настоятелството бяхме осем от всичките му единадесет членове, а с нас, като представител на общинското ръководство бе и Маргарита Георгиева, заместник – кмет на общината. Пътуването, бе с обществен транспорт – автобус от Варна до Болград.
Посрещането беше в ранни зори на 30 септември, настаниха ни и след като починахме малко започна и програмата по посещението ни. Болград е 15-хиляден град, основан от генерал Инзов, чието име носи и село Генерал Инзово от област Ямбол. Хубав, чист град, с идеално прави улици, а основателят му е изключително почитан там и в негова чест има издигнати три паметника.
В Болград участвахме в честването на 180-годишнината от създаването на местния храм, който носи името Преображенски събор. Това е великолепна църква, с много история, строена с доброволен труд и средства, събрани от нашите българи там, под ръководството на генерал Инзов. Тържествата бяха огромни, с големи служения, концерти, и въобще голям празник. Бяхме поканени на специален прием от кмета на града в кабинета му, на който присъстваха заместниците му, председателката на Общинския съвет, началника на отдела по култура. Стана задушевен и хубав разговор за развитието на културата. Те разказаха как е при тях, ние как е при нас, разменихме си подаръци и въобще се получи хубав прием и разговор най-вече.
Голямо впечатление ни направи факта, че 80 процента от населението на Болград са българи. Навсякъде, къде ходихме и се разхождахме, чувахме българска реч, включително и на пазара, и контакта с местните хора бе много лесен и приятен.
Посетихме и Измайловската крепост, свързана с една от големите военни победи на Суворов. Там има негов музей и всичко е озвучено и на български, като текстовете чете колежка от Болградския театър.

В дните, когато бяхте в Украйна имаше и посещения на най-високо държавно ниво. По това време в Болград бяха и премиерът Бойко Борисов и вицепрезидентът Илияна Йотова. Засякохте ли се с тях в тържествата за Болградската гимназия?
Не, не се засякохме. Нашият график бе два дни преди техния и акцентът на нашето посещение беше в църковните тържества за храма „Преображенски събор“. Посетихме и известната Болградска гимназия, това просто бе задължително и много искано от нас. Тя носи името „Ге-орги Сава Раковски” и е най-старата гимназия в Украйна. Там усетихме изключителен ред и запазен българския дух и българщината. Това, което видяхме, извика във всички мисълта, че ние тук в България изоставяме все повече своите обичаи, традиции, постигнатото в образованието, а там всичко се пази и ревностно се поддържа. Навсякъде в гимназията има български символи – националното ни знаме, текстът на националния химн, заедно с украинските. Голям портрет на Георги Сава Раковски и всяка сутрин /нещо, което силно ни впечатли/, минавайки покрай него, учениците му се покланят, без някой да ги кара да правят това. Има многобройни хубави надписи на български език, като: „С България в сърцето” и др.
Смея да твърдя, че по-добре са запазили българското при тях, отколкото ние при нас. Болградската гимназия е завършил и сегашният президент на Украйна Петро Порошенко. Посетихме Българския културен център, неправителствена организация, но е финансирана от правителството на Украйна. В него работят 16 човека, вътре има музей и библиотека с българска литература, в която постоянно идват читатели за български книги.
Ние не знаехме каква ще е точно програмата за посещението ни, иначе щяхме да вземем и по-дарим български книги. Тачат и милеят за България в Болград, на всяка крачка думата им е за тъга по родината, макар че вече много поколения са родени и израснали там.
Трогателно е каква обич хранят към България. Традициите са запазени, като разбира се имат своите особености в различните населени места, както е и при нас. При всеки празник или тържество се показват, запазени и съхранени, както са били някога.
Още веднъж ще кажа за Болград, че е хубав и подреден град, с интелигентен кмет – българин, говори чудесно български, както е и в целия град, и почти няма човек, който да не говори нашия език.

Срещнахте ли се с тамошния театър? Подписахте ли договори по време на посещенеито в Болград? Какви са културните средища там?
Вечерта след църковното тържество имахме специална среща с техния театър, която беше в ресторант, но без продукти от него. Всеки от нашите домакини беше донесъл от къщи – кой каквото има и стана много хубав празник, със словата, със спомените от тяхна страна за Тополовград. За тях нашия град е останал в сърцата им наистина, особено ги е впечатлила планината Сакар, може би защото при тях всичко е равно, докато на нас, които живеем тук това не ни прави впечатление, може би защото сме свикнали и си го имаме като даденост.
Не подписахме нищо засега, защото трябва сериозно подготовка за това, но по важното е че се разбираме и без официални документи. Но разбрахме за тяхно желание за побратимяване на Болград и Тополовград, нещо което ние предадохме на кмета на нашата община Божин Божинов. Но това вече са неща, които трябва да се решат на общинско и държавно ниво. Иначе връзките между двата състава, между театралните хора не само остават, но и се задълбочават, Те даже са ни изпреварили по отношение на избора на репертоар и започването на репетициите и се стягат с удоволствие за Тополовград. Читалища там нямат, имат културни домове, но много се интересуваха от битността и законовата уредба на нашите читалища, какво е настоятелство и т.н. и искат да направят нещо в тази посока.

Стана ясно, че сте силно впечатлени от видяното и усетеното в Болград. А как мина посещението в Одеса?
В Болград бяхме на 30 септември и 1 октомври, а в Одеса от 2 до 4 октомври. Тя е на 240 км. И там ни бяха срещите с отговорните фактори в Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”. Бяхме посрещнати добре. С тях имахме споразумение, което аз подписах, но в момента, техния ръководител отсъстваше, а освен него друг не можеше да го подпише. Когато той го подпише ще ни го изпратят. Договорът е за културно сътрудничество. Одеса е голям и красив град – един милион и двеста хиляди жители живеят в него. Със специален бус и екскурзовод бяхме разведени из всички негови забележителности.
Също както и в Болград имахме среща с колектива на техния театър, а където и да ходехме с нас имаше техен представител. Смятам , че разговорите, размяната на мисли и идеи бяха много полезни по времето на нашето посещение, особено с оглед на това, как ще се развиват връзките и взаимодействията занапред. От тази организация са заинтересовани колкото се може повече опит да натрупат от нашите традиции в културата и законодателството.
Така общо взето премина посещението ни в Украйна и смятам, че резултатите от него тепърва ще се усещат във взаимния ни културен обмен и живот за в бъдеще. С увереността, че това ще стане, доволни от видяното и постигнатото, отпътувахме обратно за България на 5 октомври.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 18, 2018 08:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.