Трифон Ламбов: “В Болград и Одеса получихме урок по българщина”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 18, 2018 08:33

Трифон Ламбов: “В Болград и Одеса получихме урок по българщина”

Господин Ламбов, за хората от общината ще е интресно да научат повече за посещението на членове на Настоятелството на Народно читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894” в градовете Болград и Одеса в Украйна. Какъв бе поводът за това?
То беше в резултат на участието на любителски комедийни театри от двата града – Болград и Одеса в нашия фестивал на любителските театри за комедия, пантомима и сатира „Велко Кънев” и впечатлението, което им е направило организацията и провеждането му. Получихме покана от Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”, която е в Одеса, както и от кмета на Болград Сергей Димитриев. Тази покана бе подкрепена и от двата театрални състава, които са идвали и участвали тук във фестивала.

Кои членове пътувахте, как Ви посрещнаха, какво видяхте и усетихте там?
От членовете на настоятелството бяхме осем от всичките му единадесет членове, а с нас, като представител на общинското ръководство бе и Маргарита Георгиева, заместник – кмет на общината. Пътуването, бе с обществен транспорт – автобус от Варна до Болград.
Посрещането беше в ранни зори на 30 септември, настаниха ни и след като починахме малко започна и програмата по посещението ни. Болград е 15-хиляден град, основан от генерал Инзов, чието име носи и село Генерал Инзово от област Ямбол. Хубав, чист град, с идеално прави улици, а основателят му е изключително почитан там и в негова чест има издигнати три паметника.
В Болград участвахме в честването на 180-годишнината от създаването на местния храм, който носи името Преображенски събор. Това е великолепна църква, с много история, строена с доброволен труд и средства, събрани от нашите българи там, под ръководството на генерал Инзов. Тържествата бяха огромни, с големи служения, концерти, и въобще голям празник. Бяхме поканени на специален прием от кмета на града в кабинета му, на който присъстваха заместниците му, председателката на Общинския съвет, началника на отдела по култура. Стана задушевен и хубав разговор за развитието на културата. Те разказаха как е при тях, ние как е при нас, разменихме си подаръци и въобще се получи хубав прием и разговор най-вече.
Голямо впечатление ни направи факта, че 80 процента от населението на Болград са българи. Навсякъде, къде ходихме и се разхождахме, чувахме българска реч, включително и на пазара, и контакта с местните хора бе много лесен и приятен.
Посетихме и Измайловската крепост, свързана с една от големите военни победи на Суворов. Там има негов музей и всичко е озвучено и на български, като текстовете чете колежка от Болградския театър.

В дните, когато бяхте в Украйна имаше и посещения на най-високо държавно ниво. По това време в Болград бяха и премиерът Бойко Борисов и вицепрезидентът Илияна Йотова. Засякохте ли се с тях в тържествата за Болградската гимназия?
Не, не се засякохме. Нашият график бе два дни преди техния и акцентът на нашето посещение беше в църковните тържества за храма „Преображенски събор“. Посетихме и известната Болградска гимназия, това просто бе задължително и много искано от нас. Тя носи името „Ге-орги Сава Раковски” и е най-старата гимназия в Украйна. Там усетихме изключителен ред и запазен българския дух и българщината. Това, което видяхме, извика във всички мисълта, че ние тук в България изоставяме все повече своите обичаи, традиции, постигнатото в образованието, а там всичко се пази и ревностно се поддържа. Навсякъде в гимназията има български символи – националното ни знаме, текстът на националния химн, заедно с украинските. Голям портрет на Георги Сава Раковски и всяка сутрин /нещо, което силно ни впечатли/, минавайки покрай него, учениците му се покланят, без някой да ги кара да правят това. Има многобройни хубави надписи на български език, като: „С България в сърцето” и др.
Смея да твърдя, че по-добре са запазили българското при тях, отколкото ние при нас. Болградската гимназия е завършил и сегашният президент на Украйна Петро Порошенко. Посетихме Българския културен център, неправителствена организация, но е финансирана от правителството на Украйна. В него работят 16 човека, вътре има музей и библиотека с българска литература, в която постоянно идват читатели за български книги.
Ние не знаехме каква ще е точно програмата за посещението ни, иначе щяхме да вземем и по-дарим български книги. Тачат и милеят за България в Болград, на всяка крачка думата им е за тъга по родината, макар че вече много поколения са родени и израснали там.
Трогателно е каква обич хранят към България. Традициите са запазени, като разбира се имат своите особености в различните населени места, както е и при нас. При всеки празник или тържество се показват, запазени и съхранени, както са били някога.
Още веднъж ще кажа за Болград, че е хубав и подреден град, с интелигентен кмет – българин, говори чудесно български, както е и в целия град, и почти няма човек, който да не говори нашия език.

Срещнахте ли се с тамошния театър? Подписахте ли договори по време на посещенеито в Болград? Какви са културните средища там?
Вечерта след църковното тържество имахме специална среща с техния театър, която беше в ресторант, но без продукти от него. Всеки от нашите домакини беше донесъл от къщи – кой каквото има и стана много хубав празник, със словата, със спомените от тяхна страна за Тополовград. За тях нашия град е останал в сърцата им наистина, особено ги е впечатлила планината Сакар, може би защото при тях всичко е равно, докато на нас, които живеем тук това не ни прави впечатление, може би защото сме свикнали и си го имаме като даденост.
Не подписахме нищо засега, защото трябва сериозно подготовка за това, но по важното е че се разбираме и без официални документи. Но разбрахме за тяхно желание за побратимяване на Болград и Тополовград, нещо което ние предадохме на кмета на нашата община Божин Божинов. Но това вече са неща, които трябва да се решат на общинско и държавно ниво. Иначе връзките между двата състава, между театралните хора не само остават, но и се задълбочават, Те даже са ни изпреварили по отношение на избора на репертоар и започването на репетициите и се стягат с удоволствие за Тополовград. Читалища там нямат, имат културни домове, но много се интересуваха от битността и законовата уредба на нашите читалища, какво е настоятелство и т.н. и искат да направят нещо в тази посока.

Стана ясно, че сте силно впечатлени от видяното и усетеното в Болград. А как мина посещението в Одеса?
В Болград бяхме на 30 септември и 1 октомври, а в Одеса от 2 до 4 октомври. Тя е на 240 км. И там ни бяха срещите с отговорните фактори в Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”. Бяхме посрещнати добре. С тях имахме споразумение, което аз подписах, но в момента, техния ръководител отсъстваше, а освен него друг не можеше да го подпише. Когато той го подпише ще ни го изпратят. Договорът е за културно сътрудничество. Одеса е голям и красив град – един милион и двеста хиляди жители живеят в него. Със специален бус и екскурзовод бяхме разведени из всички негови забележителности.
Също както и в Болград имахме среща с колектива на техния театър, а където и да ходехме с нас имаше техен представител. Смятам , че разговорите, размяната на мисли и идеи бяха много полезни по времето на нашето посещение, особено с оглед на това, как ще се развиват връзките и взаимодействията занапред. От тази организация са заинтересовани колкото се може повече опит да натрупат от нашите традиции в културата и законодателството.
Така общо взето премина посещението ни в Украйна и смятам, че резултатите от него тепърва ще се усещат във взаимния ни културен обмен и живот за в бъдеще. С увереността, че това ще стане, доволни от видяното и постигнатото, отпътувахме обратно за България на 5 октомври.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 18, 2018 08:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 469 840 преглеждания