Три дни щастие за учителите преди учебната година

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 5, 2015 09:38

Три дни щастие за учителите  преди учебната година

| Диана Петрова | 

Членовете на Синдиката на българските учители в община Харманли отбелязаха 25-годишния му юбилей по изключително приятен и запомнящ се начин – с тридневна екскурзия до Паралия Катерини. Пътят към този красив и спокоен гръцки курортен град бе дълъг, затова организаторите се бяха постарали да го разнообразят с викторини, томболи и приятна музика.

Първата ни спирка бе в Солун. Нямаше как да подминем без внимание този град, който е толкова тясно свързан с българската история. Тук се срещнахме с нашия гид – Петро. Живял и в България, и в Гърция, Петро бе тънък познавач на балканските нрави, култура и история. Снимахме се пред царския театър и Бялата кула, сега действаща като музей, а в миналото използвана за затвор от османската власт. Петро ни разказа, че тук затворник е бил Капитан Петко войвода, тук са разпитвани и солунските атентатори. Наляхме водичка от аязмото в църквата „Свети Димитър Мироточиви”, където са и мощите на светеца, покровител на град Солун. При панорамната обиколка на града минахме край българското училище, което за мен винаги ще бъде свързано с групата български ученици, останали в историята като солунските атентатори. Точно на тях Яворов е посветил известното стихотворение „Заточеници“, на тези пламенни патриоти, опитали се да привлекат вниманието на световната общественост върху робското положение на българите в Македония.
Нощта вече настъпваше, когато най-сетне пристигнахме в Паралия Катерини. Хотелът „Гранд Платон“ ни предостави жадуван отдих след дългото пътуване. Трябваше да съберем сили, защото на другия ден ни очакваше най-вълнуващото преживяване в нашето пътешествие – срещата с прочутите манастири, известни под името Метеора. Петро обясни, че думата означа нещо, което е между небето и земята. Наистина, тези манастири са построени върху извисилите се към небето величествени скали. Гледката е толкова впечатляваща, че дъхът ти спира. Неслучайно наричат това място осмото чудо на света. Но нека не бързаме, защото в подножието на скалните манастири ни посрещна Лили, която ни въведе в работилницата за икони. Тук научихме не само как се изработват иконите, но и какво значение крие всяка една от тях.
И ето ни най-сетне по виещия се път към Метеора. Трябва сам да преживееш усещането да пътуваш надвесен над дълбоките пропасти, да видиш как изникват един след друг кацналите по върховете на скалите манастири, защото това не може да бъде описано с думи. И тук следва да изкажа искрената си благодарност на Николай – нашия млад шофьор, който ни преведе с вещина през този труден маршрут. На върха, до най-големия действащ манастир „Големият Метеор“, сякаш се бе изсипал целият свят. Коли и автобуси едва се разминаваха, като много от тях бяха български. Изкачихме стълбите към „Големият Метеор“ и ето ни в светата обител. Първо обаче всички жени трябваше да сложат дългите поли, които бяха струпани на входа на манастира. Такава е традицията – не е редно да влизаш разголен на това свято място. Петро ни поведе из залите на манастира, показа ни музея, запалихме свещички. Там – между небето и земята, за малко се усетихме по-близо до Бог.
На връщане снимахме дома на боговете – Олимп, чиито върхове бяха забулени в тайнствени облаци. Само 8 метра делят най-високия олимпийски връх Митикас от нашия Мусала.
Предпочитам да приключа с разказа си, макар че внимание заслужават и таверната, където поиграхме гръцко сиртаки и българско хоро, и хубавият плаж в Паралия Катерини. Нищо обаче не може да се сравни с изживяването от срещата с Метеора – втория по важност християнски център след Света гора Атон.
Учените твърдят, че пътуването е тайната към трайно щастие, защото радостта от преживяното и емоцията от спомените само се увеличават с времето. Благодаря на организаторите за тази екскурзия, благодаря, че ни подариха три дена щастие.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 5, 2015 09:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама