Тракийци съчетаха полезното с приятното на посещение в Гърция

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 11, 2016 08:07

Тракийци съчетаха полезното с приятното на посещение в Гърция

Харманлийски членове на Тракийско дружество и потомци на бежанци посетиха село Доган Хисар (днешно Есими) в Гърция. Група от 54 човека отпътува за съседната държава на 2 юли, за да видят родното място на Капитан Петко войвода.
През 2004 година там е открит негов паметник, построен със средства на Българско тракийско дружество. Издигнат е на частен терен в двора на хотел „Сафари“. Поради тази причина тракийци не бяха допуснати вътре, а само видяха паметника отдалече. Посетиха и мястото, където е била родната му къща. Тя обаче не се е запазила. Била е унищожена още между двете световни войни до основи. В момента там има поставена плоча.
След патриотичната постъпка, групата реши да се възползва от посещението си в Гърция и да се наслади на беломорските вълни. Те продължиха пътя си по-нататък по магистралата и малко преди обяд вече се бяха настанили на централния плаж в Александрополис. Там харманлийци се чувстваха като у дома си, тъй като навсякъде около тях звучеше българска реч. Почти всеки плажуващ държеше в ръцете си книга или вестник на български език, а паркингът отпред беше пълен с автобуси с хасковска регистрация. „Защо да ходим на българското Черноморие и да плащаме по 8 лв. на шезлонг и чадър, след като тук е само 1 евро“, коментираха някои българи.
Другото, което също ги привлича в Гърция, е по-голямото спокойствие от липсата на водни атракции. На този плаж няма джетове, водни колела, банани и най-вече чистотата е по-голяма и по брега, и във водата.
Времето беше съчетало жарки слънчеви лъчи, с кратък летен дъжд малко преди тръгване.
За един ден групата успя да комбинира полезното с приятното и вечерта да си бъде отново на родна земя.

Село Доган Хисар е разположено в историческата област Западна Тракия на 25 километра от Дедеагач (Александрополис) в Беломорска Тракия. Името Аетос – аетос на гръцки означава орел, а Доган Хисар на турски – соколова крепост.
По време на османското владичество Доганхисар е чисто българско село. В края на XVI или в началото на XVII век доганхисарски преселници основават голямото българско село Булгаркьой, Кешанско, Източна Тракия. През следващите векове Доган Хисар е един от основните центрове на разселване на българи в Западна и Източна Тракия.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 11, 2016 08:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.