Тракийци съчетаха полезното с приятното на посещение в Гърция

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 11, 2016 08:07

Тракийци съчетаха полезното с приятното на посещение в Гърция

Харманлийски членове на Тракийско дружество и потомци на бежанци посетиха село Доган Хисар (днешно Есими) в Гърция. Група от 54 човека отпътува за съседната държава на 2 юли, за да видят родното място на Капитан Петко войвода.
През 2004 година там е открит негов паметник, построен със средства на Българско тракийско дружество. Издигнат е на частен терен в двора на хотел „Сафари“. Поради тази причина тракийци не бяха допуснати вътре, а само видяха паметника отдалече. Посетиха и мястото, където е била родната му къща. Тя обаче не се е запазила. Била е унищожена още между двете световни войни до основи. В момента там има поставена плоча.
След патриотичната постъпка, групата реши да се възползва от посещението си в Гърция и да се наслади на беломорските вълни. Те продължиха пътя си по-нататък по магистралата и малко преди обяд вече се бяха настанили на централния плаж в Александрополис. Там харманлийци се чувстваха като у дома си, тъй като навсякъде около тях звучеше българска реч. Почти всеки плажуващ държеше в ръцете си книга или вестник на български език, а паркингът отпред беше пълен с автобуси с хасковска регистрация. „Защо да ходим на българското Черноморие и да плащаме по 8 лв. на шезлонг и чадър, след като тук е само 1 евро“, коментираха някои българи.
Другото, което също ги привлича в Гърция, е по-голямото спокойствие от липсата на водни атракции. На този плаж няма джетове, водни колела, банани и най-вече чистотата е по-голяма и по брега, и във водата.
Времето беше съчетало жарки слънчеви лъчи, с кратък летен дъжд малко преди тръгване.
За един ден групата успя да комбинира полезното с приятното и вечерта да си бъде отново на родна земя.

Село Доган Хисар е разположено в историческата област Западна Тракия на 25 километра от Дедеагач (Александрополис) в Беломорска Тракия. Името Аетос – аетос на гръцки означава орел, а Доган Хисар на турски – соколова крепост.
По време на османското владичество Доганхисар е чисто българско село. В края на XVI или в началото на XVII век доганхисарски преселници основават голямото българско село Булгаркьой, Кешанско, Източна Тракия. През следващите векове Доган Хисар е един от основните центрове на разселване на българи в Западна и Източна Тракия.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юли 11, 2016 08:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 110 023 преглеждания