„Тракийци“ представиха българския фолклор на румънска сцена

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 9, 2019 09:30

„Тракийци“ представиха българския фолклор на румънска сцена

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #32/161, 6 – 12 септември 2019 г.

Свързани публикации

Фолклорна танцова формация „Тракийци“ с художествен ръководител Виолета Желева представи българския фолклор на румънска сцена. От 23 до 25 август групата взе участие в международен фестивал под надслов „Ритми и цветове“, проведен в гр. Тулча, Румъния.
Над 500 участници в две поредни вечери разгърнаха пред многобройната публика богатството на песенния и танцов българо-румънски фолклор. Най-продължително бе изпълнението на ФТФ „Тракийци“ – Харманли. В продължение на двадесет минути танцьорите пресъздадоха картини от ритми, движения и емоции, характерни за различните етнографски области на България.
За своето участие групата бе удостоена с купа и грамота от организатора на фестивала проф. Стефан Куман. От своя страна формацията също бе подготвила специален подарък, предоставен от Община Харманли.
На специална среща, състояла се за ръководителите на групите, всеки представи своята дейност и особеностите на фолклора и традициите от съответния регион. Госпожа Желева в своята презентация бе вмъкнала покани за фестивалите на Харманли – „Тракийска шевица“ и “ На Хармана“ към румънските и към българските групи.
Наред с фестивалните ангажименти, танцьорите се докоснаха и до забележителностите на град Тулча, който е известен като столицата на Дунавската делта и важен център на Българското възраждане през ХIХ век.
Пътуването до Румъния е първото извън границите на България за групата, но изключително запомнящо се, емоционално и създало много приятелства от близо и далеч.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 9, 2019 09:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 249 093 преглеждания