Тракийци от Харманли поискаха справедливост с шествие в столицата

Ива Вангелова
От Ива Вангелова април 23, 2016 09:15

Тракийци от Харманли поискаха справедливост с шествие в столицата

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 16/651, година XIV, 22-28 април 2016

Свързани публикации

Членове на Тракийско дружество „Бойко Чавдаров“ – Харманли се включиха в Националното шествие на Съюза на тракийските дружества в България. Те отпътуваха до столицата с автобус и с присъствието си заявиха, че са в защита на моралните и имуществени права на наследниците на бежанците от Тракия и Мала Азия и за обединението на гражданското общество и държавните институции в името на националното единение, националната идентичност и националните ценности.
Мълчаливото шествие се проведе на 16 април в София, като започна от алеята на възрожденците в Борисовата градина. Там хиляди тракийци почетоха паметта на българските национални герои Васил Левски и Христо Ботев, където поднесоха цветя и венци. От там по бул. „Цар Освободител” шествието премина през Орлов мост, като за кратко беше блокирано движението по „Цариградско шосе” и бул. „Евлоги и Христо Георгиеви”. Цялото пространство от Орлов мост до Софийския университет бе запълнено от шестващите тракийци.
Всички носеха трибагреници, знамето на дружеството и много лозунги. Шествието се водеше от група кукери, като най-отпред имаше транспарант „Турция да признае геноцида над тракийските българи”. Други транспаранти и плакати гласят „Държавата да защити правата на тракийските българи”, „Не на пълзящата ислямизация на Родопите”, „Всеки ден в българското училище – един урок по родолюбие” и др. Присъстваше и плакат на инициативата „Брод за България – бъдеще, род, отечество, държава“.
Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества поиска от държавата да постави въпроса за имотите на тракийските българи като едно от условията за членство на Турция в ЕС, а Народното събрание да признае с декларация геноцида над тракийските българи.
Хилядното множество се спря пред турското посолство, където бе прочетена декларация, адресирана до холандския посланик, тъй като Холандия председателства ЕС.
„Смятаме, че всякакви преговори за членство трябва да бъдат съпроводени с преговори за нерешените проблеми между нашите две държави”, се посочва в декларацията, прочетена пред турското посолство.
Пред Паметника на Незнайния воин Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества излезе с още една декларация, в която се посочва, че българската държава не е отбелязала геноцида на над 60 хиляди български жени и деца и 100-годишнината от тяхното избиване през 1913 година от редовна турска армия.
Членовете на дружеството искат българското правителство да постави много по-остро въпроса за тракийските имоти, предвид еврочленството на Турция.
„Не приемаме използването на двойното гражданство от страна на турското правителство. Настояваме остро за спиране на неосманизма в България.
Държавните институции да реагират на създаването на нови етнически турски партии, които се опитват да използват българските турци като маша на чужди интереси.
Прекратете финансирането на ислямизацията на българското население от външни сили, каквото наблюдаваме на много места в страната.
Пълзящата ислямизация на Родопите е опасна за България, нещо повече – зад тези опити може да стоят радикални форми на исляма. Спрете османисткото пренаписване на историята и особено периода на геноцид на тракийските българи, за поругаване на паметта на половин милион българи затова, че българското правителство и парламент мълчат за геноцида и грабежа на тракийските българи”, се посочва в декларацията.
Под звуците на химна тракийци почетоха паметта на незнайните воини, поднесоха цветя и венци пред Паметника на Незнайния воин.
Програмата завърши с изпълнения на ансамбъл „Българе” и голямо тракийско хоро около храм-паметник „Свети Александър Невски“.
В националното шествие се включиха хора от Стара Загора, Сливен, София, Айтос, Хасково, Карнобат, Бургас, Поморие, Плевен, Русе, Лозенград и др. Много от тях бяха облечени с фолклорни носии, характерни за техния край.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова април 23, 2016 09:15
Напиши коментар

1 Коментар

  1. armageddon април 23, 20:11

    Не се надявайте на справедливост.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама