Тормоз над българското население по Беломорска Тракия

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 14, 2017 22:21 Updated

Тормоз над българското  население по Беломорска Тракия

Препечатано от вестник “Беломорец”, бр. 117-11 от 4 май 1942 година.
Из дневника на бившия кмет на Дедеагач – Коста Митев пред нашия и междусъюзническия режим.*

22.VII.
Днес заминаха под стража за гр. Гюмюрджина българските първенци Никола Табаков, Сотир Мирков, Радомир Атанасов. Повикани са в губернаторството да препотдпишат изтръгнатите насила от свещеник Сотир Гарелов декларации от селяните – българи, че се отказват от Св. Екзархия и като стари гърци минават към Партиаршията.

23.VII.
Поставен е под строго наблюдение всеки, който влезе, даже погледне в хан – хотел „Родопи“, съдържатели – собственици братя Стоян, Петко, Калоян е синове – Бобеви. Това заведение след Руско – турската война и до ден днешен е нещо като „Бошнак хан“ в гр. Солун, народно събрание на македоно – одринските революционери.

24.VII.
Последваха пак оплаквания от жители на село Дервент за насилия и явни изнудвания, вършени от секретар – бирника Никола Я. Дицеридис, родом от гр. Кавакли, България.

25.VII.
Сградата на руското търговско консулство, сега помещение на градоначлството, е препълнено с арестанти – българи, между които Петко Сеизов, Иван Димов, Ст. Мюфтеиев, Ст. Вълков, Тодор Йовчев от Тахтаджик, Ангел карамитрев от с. Доган – Хисар. Същите са големи скотовъдци, които уж отказват да дадат реквицизия – добитък, под давлението на българските комити.

26.VII.
Арестуваха Кенан бей и жена му, по произход от Стара Загора. Обвинени са от военния комендант, майор Метаксас (Копринов) в явно проявено българофилство (това е вярно). За това глобява се бея 2 000 драхми. По искане на последния, явиха се. Внесох му сумата в заем, която след като брои на коменданта, Кенан и госпожата бяха освободени, но на госпожата липсваше огърлицата и пръстените.
За б. г. Кенан бей, ако се не лъжа, сега е висш чиновник в захарната фабрика в Бабаески – турска източна Тракия.

27.VII.
Гръцките войници посред пладне, по пътя за град Дедагач, срещат българите Димитър Георгиев, Ст. Иванов, П. Грозев, А. Димитров, от с. Бадама, Дервент и Лъджакьой, които обират. Вземат им парите, хляба и др.

28.VII.
Днес ходихме и се върнахме от близкото с. Дервент с градоначелника Г. Гаврилакис. Ходихме по лично оплакване на стария Ангел Маринов за невинно арестувани дервентци. Полицая, фелдфебела напълнили училището със селяни под арест, понеже са им намерили обикновени ножове, без пречупени върхове. Бяха освободени.

29.VII.
Пристигащите пришълци – гръцки семейства, се настаняват от военните в домовете на българите, с безплатна издръжка, храна и пр. от последните. Българските домакинства, особено по селата, са задължени да поддържат и чиновниците с храна и пр. без заплащане.

30.VII.
Организират се от военни команди, наречени „Апозмазма”, под ръководството на подпоручик Г. Ровитис, от остров Крит, Д. Папалидис и др., които ще обикалят селата, за да контролират поведението на българското население както следва: всяка вечер в 6,00 часа, всичко живо – мъже от 15 години нагоре, ще бъде строено пред общината; също и всяка сутрин в 8,00 часа, на преглед – проверка „парон” и след това пускат за спане или за работа, като на всеки се определя през деня колко хляб да носи. Боже опази, който закъснее минута, две или вземе повечко хляб за работата си през деня.

31.VII.
В общината се яви една делегация от гърци – новодошли търговци и еснафи, водени от околийския началник, аптекар от гр. Кавала. Предишния ден били при губернатора г. Вамбакас в гр. Гюмюрджина. За това донесоха официално писмо, с което Вамбакас нарежда до общинската управа – „искането на делегацията да бъде немедлено изпълнено – именно: всички общински дюкяни, бр. 38, наети настоящем от наематели българи, наема макар платен за година, наети чрез търг и договори, дюкяните да се отнемат от българите наематели административно, без да им се връща предплатения наем и без обезщетение.

Същото ще изпълни и финансовият началник с държавните сгради, дадени на българи – наематели.

Дюкяните да се дадат на гърци под наем, без наем – безплатно”.

Нареждането прието. Веднага се пристъпи към действия, изгонването на българите наематели, при предупреждение, че който доброволно, веднага не напусне дюкяна, ще бъде интерниран или изпратен на заточение. Българите бяха наели въпросните дюкяни и сгради от току що сменената Междусъюзническа французка власт и при всички юридически и правни изисквания, Закона за задълженията и договорите пр. Божем Вамбакос по професия е юрист! Това ще рече гръцко национално правосъдие!

*Тъй като във вестника не е отбелязана годината, когато са правени записките, се предполага, че описаните събития са се случили през 1923, 24, или 25 година

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 14, 2017 22:21 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама