Тополовградското дружество за защита на птиците – низ от сериозни успехи

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 3, 2007 22:11

Тополовградското дружество за защита на птиците – низ от сериозни успехи

Дянка Радева

Бог ни е дал две колене – с едното да коленичим пред лекаря, а с другото пред учителя. Аз бих добавила пред истинския учител, защото както във всяка професия и тук има всеотдайни и нещадящи се хора. Моята събеседничка и бивша ученичка е една от тях. Познавам Дияна от дете, познавам родителите й, но как се е зародила тая любов към орнитологията ми беше любопитно да узная лично от нея. Отговорът беше категоричен – както всяка любов, не знаеш как те връхлита и ти обсебва живота. Започнах и спиране няма, приятно ми е да се занимавам с това и да увличам децата.
Като я гледам такава мъничка, слабичка, чудя се откъде тая енергия и хъс за работа. Навярно от учителското сърце, пълно с любов към децата и науката. Случайност ли е, че все нейни възпитаници печелят първите места. Като професионалист и любител на орнитологията тя изпипва нещата. Може би пък това е част от приключението, наречено живот. Българско дружество за защита на птиците /БДЗП / е неправителствена организация, която работи за опазване на птиците и техните местообитания, както и за опазване на природата в България като цяло. Тя е партньор на международната организация Bird Life international.
Чрез своите структури – Централен офис-София, регионални офиси, природозащитни центрове и местни клонове, организира множество дейности, свързани с природозащитата в България.
БДЗП – клон Тополовград, е учреден през 2002 г. Основната работа на клона е работа с местните хора, най-вече с децата за популяризиране на биологичното разнообразие на птиците, за повишаване на природозащитната култура, включване на местните хора в образователни и практически дейности.
Участие на членовете на Дружеството – клон Тополовград в дейности, организирани от Централен офис – София и регионален – Хасково:
– участие в Европейските дни на птиците, чрез организиране на прояви на местно ниво, в Среднозимното преброяване на водолюбивите птици, в мониторинга на обикновените видове птици, в мониторинга на царския орел, в теренните дейности, свързани с Natura 2000, в преброяването на белия щъркел и уастие в екологични лагери.
А ето и успехите на тополовградската организация:
Олимпиада по орнитология – 2001 г. – първо място – Силвия Дюлгерова.
Олимпиада по орнитология – 2002 г. – класирани пет деца от Тополовград от общо десет.
Олимпиада по орнитология – 2003 г. – първо и второ място.
Участие в Националния конкурс „Моята първа книга за природата“ – м. май 2003 г., организиран от Българо-швейцарската програма за опазване на биоразнообразието. Книгата е легенди, суеверия и истини за животните – трето място.
Първо място на състезанието „Природата под закрила“ – 2003 г.
На олимпиадата по орнитология – 2007 г. – децата от община Тополовград отново се представиха блестящо, като Христина Петрова – с. Радовец стана първа, а Мартина Георгиева и Стефани Колева станаха съответно трети и пети. Девето и десето място – децата от СОУ „Д-р Петър Берон“.
Дияна Георгиева е учителка в с. Радовец и не случайно първите места са отново за нейните възпитаници.
Ето с какви думи се обръщат животните от книгата към хората:
„Векове наред сме плащали данък на суеверията. Днес ние сме защитени от закона. Ние не сме демони и кръвопийци, а беззащитни и много полезни животни.
Човече, пощади ни! За да оцелеем, се нуждаем от твоята обич и защита!“

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 3, 2007 22:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама