Тополовградски певци пяха на хайдушки празници в Чепеларе

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 10, 2018 09:28

Тополовградски певци пяха на хайдушки празници в Чепеларе

Мъжката вокална група (МВГ) при читалище „Св. Св. Кирил и Методий- 1894“ – Тополовград, беше специален гост на Националните хайдушки празници „Капитан Петко войвода“. Те се състояха от 22 до 24 септември 2018 година в град Чепеларе. Организирани са от общината – домакин и Съюзът на тракийските дружества в България.
Кулминацията на тържествата беше пред паметника на Капитан Петко войвода. Там бе прочетен исторически доклад за живота му делото на войводата и пресъздаване на живи картини от дейността на войводата.
Участниците в Мъжката група на Тополовград бяха посрещнати с особена почит като потомци на каваклийци, посрещнали и освободили Капитан Петко в Сакарския край. Под съпровода на гайдарски състав те изпяха емблематичната песен „Горице“, на фона на която на бял кон бе посрещнат войводата.
Вокалната група на Тополовград участва и в концерт на откритата сцена с три патриотични песни, които предизвикаха овации на публиката.
Във вторите Националните хайдушки празници участваха изпълнители от област Смолян и от други градове на България.
В знак на уважение и признателност към кмета на община Чепеларе – Славка Чакърова, гостите от сакарската община ѝ подариха картина на тополовградския художник Иван Димитров.
По време на празника участниците имаха възможност да разгледат изложба на исторически оръжия от националноосвободителните борби на българския народ и Руско-турската война 1877- 1878 г., да се насладят на вечните хайдушки песни, скътали в себе си историята на не една борба.
Празникът завърши с народно веселие в центъра на град Чепеларе с концерт на Илия Луков, а представителите на община Тополовград и певците от МВГ си тръгнаха доволни от поредното си добро представяне и силно впечатлени от видяното по време на празниците в Чепеларе.

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 10, 2018 09:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама