Тодор Тодоров: „Заедно винаги сме по-силни“

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 8, 2015 13:04

Тодор Тодоров: „Заедно винаги сме по-силни“

Интервю с Тодор Тодоров, председател на УС на Гражданско движение „Заедно за Харманли“:

Господин Тодоров, наближава датата на местните избори, какво е окончателното решение на организацията ви, ще участва ли в тях?

Нашето гражданско движение взе решение да участва в местните избори в Харманли с листа за общински съветници. Това са достойни, предимно млади хора, които искат да работят за добруването на своите съграждани. Всеки един от тях е избрал да остане тук, успял е в своето професионално поприще и е време да работи и за успеха на другите. И най-важното – всеки има качествата и заряда наистина да го направи.

Много хора се питат – защо не издигнахте кандидат за кмет на Харманли?

Това, което много ни зарадва, бе доверието на хората, много от които даже настояваха да издигнем кандидатура за кмет. Благодарим им още веднъж и от Вашата медия за подкрепата. Обмислихме много внимателно решението си и то е, че сега не е времето да демонстрираме „мускули“. Трябва мъдрост, екипност и реална преценка на ситуацията. Ако бяхме издигнали кандидатура за кмет бяха възможни няколко сценария, но едно бе сигурно – вотът на хората, желаещи промяна на статуквото, щеше да са разцепи. От това нямаше да спечели дясното пространство, напротив.

Ще подкрепите ли някого от кандидатите за кмет на Харманли?

Най-лесната и най-безволева позиция на една, по принцип неутрална гражданска организация, е да призове своите симпатизанти да гласуват по съвет. Ние обаче имаме и воля, и кураж, и собствено мнение. Не избързахме с решението, защото искахме да видим всички кандидати за най-високия управленски пост в общината. Единодушната позиция на УС на Гражданско движение „Заедно за Харманли“ е подкрепа за кандидата на политическа партия ГЕРБ – Мария Киркова. Считаме, че от всички тя олицетворява в най-пълна степен – като личностни, професионални и управленски качества – нашата визия за един добър градоначалник. Освен това управленската програма на ПП ГЕРБ е много близка до нашите идеи за едно наистина по-добро бъдеще на община Харманли.

Кажете ни нещо повече за вашата листа с общински съветници?

Решихме да участваме с кандидати за съветници по няколко причини. Най-важната е, че сме си поставили високи цели за достоен живот на хората от общината, които цели, за съжаление, не могат да се осъществят единствено от една гражданска организация. Втората причина е, че именно Общинският съвет е мястото, където се вземат ключовите решения за бъдещето на района. Амбицията ни е да станем Гражданския глас там. Да се чува думата на хората и да работим със сърце и душа за повишаване жизнения стандарт на нашите съграждани чрез привличане на инвеститори и създаване на нови работни места, хоризонт за младите, съхранена история и култура и пълноценна среда за развитие и перспективи.

В листата ни ще бъдат хора, които дръзнаха да заявят с авторитета и имената си търсената промяна. Имената им ще обявим съвсем скоро. Казано с други думи: Харманли вече има алтернатива – гражданите взеха нещата в свои ръце. И това сме не само ние от движението, а всички жители на общината, дали ни своята подкрепа при нашите срещи. Те са важните, ние сме само тяхна функция и глас.

Вашата листа ще бъде в коалиция с „Обединени земеделци“, вярно ли е това?

Да. Изборният закон на Р България не позволява на гражданските организации да издигат листи. За да можем да участваме с повече от един кандидат, ние потърсихме и получихме подкрепата на една млада партия „Обединени земеделци“, които ще помагат за развитието на нашия по традиция земеделски район. Партията ни даде своя мандат и пълното право да изберем по наше усмотрение кандидатите за съветници.

Какво ви донесе най-голямо удовлетворение от реализираното досега от вашата организация?

Няма как да степенуваме нещата по-важност, всичко реализирано ни носи радост – и усмивките на децата и на възрастните хора при дарителските акции, и запаления интерес на учениците към героичната ни история в уроците по родолюбие, и гордостта от таланта на харманлийци, участвали в нашия конкурс „Светът е мост“. Поводите за удовлетворение са много. След нашата и на медиите намеса, например, се стигна до премахването на асфалта около плътно асфалтираните дръвчета на ул. „Васил Левски“ в Харманли. Провели сме срещи и с потенциални инвеститори.

Входирали сме също така и над 15 официални, мотивирани и с висока гражданска значимост сигнала в Община Харманли. В част от тях се съдържат експертни решения на проблемите. За съжаление до момента от Общината не откликват на справедливите питания и искания на своите граждани. Някои от писмата ни са със 7-месечна давност. От един месец чакаме и разрешение да поставим закупените от нас камери на централния бул. „България“, който е превърнат в скоростна писта.

Какво е вашето послание към хората на общината?

Много важно е да знаят, че движение „Заедно за Харманли“ ще продължи да работи по същия начин, както досега, независимо дали участва в управлението на общината или не. Ние ще продължим да следваме идеята на организацията, заради която тя съществува – да бъде в услуга на гражданите. И още – бъдещето е в ръцете на всички нас и заедно винаги сме по-силни.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 8, 2015 13:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама