Тийнейджъри от Харманли с идея как да установят проблеми със замърсяването

Милена Митева
От Милена Митева януари 17, 2020 10:08

Тийнейджъри от Харманли с идея как да установят проблеми със замърсяването

Ученици спечелиха първо място на състезание по предприемачество със своя идея за мониторингова система за наблюдение на околната среда. Тя бе отличена в категория социално предприемачество.
Младежите от Клуб @inovaone – Харманли я предложиха на Startup weekend в София Тех Парк. С нея те се надяват да известява навреме за проблеми, свързани със замърсяването на околната среда, както и с голямата смъртност на пчелите.
Идеята на Клуб @inovaone от Харманли се казва defender one (защита). Чрез програмирано специално устройство и допълнителни сензори ще се получава информация за замърсяването на въздуха. На този етап той ще следи за наличие на неоникотиноиди и фини прахови частици в радиус 10 километра.
По време на срещата в столицата членовете на клуба разказаха, че преди да предложат това решение на проблемите са направили предварително проучване за мащабите на замърсяване на природната среда. Един от участниците в клуба, Христо Хубенов, разказа, че разпратил въпросник до пчеларски форуми в 10 области. Те споделили, че най-големите проблеми са замърсяването на околната среда с пестициди.
„В България загиват 60 000 пчелни семейства на година. С тези темпове на смъртност ще сме изправени пред големи екологични промени“, допълва младият предприемач.
Целта е устройствата да се сложат на ключови места, за да могат хората да се информират и да вземат решение дали да извършат действие да предпазят кошерите си.
Разработката на тийнейджърите Христо Хубенов и Иван Иванов от СУ “Неофит Рилски“ – Харманли, и Дарко Тачев от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково, под ръководството на Емануил Манолов, който е основател на клуба, привлече вниманието на инвеститори. Tе ще финансират първото устройство, както и ще заплатят курсове по програмиране (udemy), с които учениците да усъвършенстват уменията си.
След като бъде програмирано първото устройство, обществеността ще може да получи информацията на сайта www.beeliveble.co

На 28 февруари, петък, от 14:00 часа в Културен център екипът на @inovaone организира конференция “Образование & Иновации”. Ще има презентации с известни гост лектори от столицата, а също така и от областта. 
Поканени са областният управител, кметове от цялата област, ученици, учители и представители на бизнеса.

Милена Митева
От Милена Митева януари 17, 2020 10:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.