Техника помага на пожарникари да гасят по-бързо

Милена Митева
От Милена Митева септември 24, 2019 07:50

Техника помага на пожарникари да гасят по-бързо

• Към 3 юли 2018 година статистиката на РСПБЗН – Харманли, включва само един горски пожар. Като обяснение за липсата на други пожари специалистите изтъкват дъждовната година.

• През 2017 година горските пожари са били предимно на териториите на Тополовград и Свиленград. Годината с най-много пожари е 2016-та.

По-малко регистрирани пожари и по-бързо овладяване през тази година отчита от РСПБЗН – Харманли. Една от причините, е помощта на модерна летателна техника, чрез която по време на пожар огнеборците получаваха точна информация за разпространението му. Професионалистите разполагаха с техника на възлови места. Благодарение на два дрона и самолет в края на август бе овладян пожар в село Поляново, а щетите от него са малки.
Главният инспектор на районната пожарна служба Слави Спасов сподели пред „Сакарнюз“: „За мен това е една спокойна година в сравнение с 2016 година“.
Той обясни, че през 2019-та не са възниквали пожари, които да са продължили повече от едно денонощие.
На 17 септември професионалисти от няколко града се справиха с четири пожара, възникнали по едно и също време на територията на местността Казала, с. Остър камък, селата Иваново и Върбово.
„Наложи се да викаме колеги и от други служби. Отзоваха се огнеборци от Любимец, Димитровград, Хасково, Стамболово, Симеоновград, Кърджали. Екипи на общинското и държавното горско също се включиха в гасенето. Поради струпването на толкова техника пожарът не се разпространи на по-голяма площ и го ограничихме в ранен етап“, сподели господин Спасов.

От началото на година са възникнали 192 произшествия. От тях пожарите със загуби са 30, а пожари без нанесени материални щети – 107.
Регистрираните аварийно спасителни действия са 23. Това включва евакуация на хора, действия с опасни вещества и материали, ПТП-та, отстраняване на паднали дървета.
ПТП-та, при които са реагирали пожарникари от началото на годината, са 5. Дадените дежурства – 5, а техническата помощ на РПУ и други институции – 23.

Пожарникари направиха демонстрация по гасене на пожари и спасяване на хора. Събитието бе организирано на 12 септември по повод Деня на професионалния им празник – 14 септември. Тогава в Районната Служба по противопожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) в Харманли, специалистите посрещнаха свои гости – деца от трите детски градини. Малчуганите се докоснаха до работата на пожарникарите.

Милена Митева
От Милена Митева септември 24, 2019 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.