Техника помага на пожарникари да гасят по-бързо

Милена Митева
От Милена Митева септември 24, 2019 07:50

Техника помага на пожарникари да гасят по-бързо

• Към 3 юли 2018 година статистиката на РСПБЗН – Харманли, включва само един горски пожар. Като обяснение за липсата на други пожари специалистите изтъкват дъждовната година.

• През 2017 година горските пожари са били предимно на териториите на Тополовград и Свиленград. Годината с най-много пожари е 2016-та.

По-малко регистрирани пожари и по-бързо овладяване през тази година отчита от РСПБЗН – Харманли. Една от причините, е помощта на модерна летателна техника, чрез която по време на пожар огнеборците получаваха точна информация за разпространението му. Професионалистите разполагаха с техника на възлови места. Благодарение на два дрона и самолет в края на август бе овладян пожар в село Поляново, а щетите от него са малки.
Главният инспектор на районната пожарна служба Слави Спасов сподели пред „Сакарнюз“: „За мен това е една спокойна година в сравнение с 2016 година“.
Той обясни, че през 2019-та не са възниквали пожари, които да са продължили повече от едно денонощие.
На 17 септември професионалисти от няколко града се справиха с четири пожара, възникнали по едно и също време на територията на местността Казала, с. Остър камък, селата Иваново и Върбово.
„Наложи се да викаме колеги и от други служби. Отзоваха се огнеборци от Любимец, Димитровград, Хасково, Стамболово, Симеоновград, Кърджали. Екипи на общинското и държавното горско също се включиха в гасенето. Поради струпването на толкова техника пожарът не се разпространи на по-голяма площ и го ограничихме в ранен етап“, сподели господин Спасов.

От началото на година са възникнали 192 произшествия. От тях пожарите със загуби са 30, а пожари без нанесени материални щети – 107.
Регистрираните аварийно спасителни действия са 23. Това включва евакуация на хора, действия с опасни вещества и материали, ПТП-та, отстраняване на паднали дървета.
ПТП-та, при които са реагирали пожарникари от началото на годината, са 5. Дадените дежурства – 5, а техническата помощ на РПУ и други институции – 23.

Пожарникари направиха демонстрация по гасене на пожари и спасяване на хора. Събитието бе организирано на 12 септември по повод Деня на професионалния им празник – 14 септември. Тогава в Районната Служба по противопожарна безопасност и защита на населението (РСПБЗН) в Харманли, специалистите посрещнаха свои гости – деца от трите детски градини. Малчуганите се докоснаха до работата на пожарникарите.

Милена Митева
От Милена Митева септември 24, 2019 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама