Театрални зрители могат да ползват промоция

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 15, 2016 16:35

Театрални зрители могат да ползват промоция

Акценти

  • От 13 до 16 септември важи промоцията с един билет – двама зрители. Промоцията е валидна при закупуване на билет от 10 лв.

Свързани публикации

ДКТ „Иван Димов“ реши да зарадва своите зрители за първия спектакъл за сезона. От 13 до 16 септември важи промоцията с един билет – двама зрители. Промоцията е валидна при закупуване на билет от 10 лв.

На 16.09. /петък/, ден преди участието си на Сцена на кръстопът, при на хасковския театър ще гостува ДКТ „Васил Друмев“, Шумен с постановката „Оттука започва България“. Така е озаглавила авторския си спектакъл младата режисьорка Неда Соколовска, чието име свързваме с още новия за българската сцена жанр на вербатим театъра.

Характерното за вербатим представленията е, че се създават „дословно“, на документална основа. В случая това са интервюта, направени от екипа с жители на Шумен и околните населени места. Хората разказват свои истински истории, споделят мисли и чувства по теми, които ги вълнуват, и така „пишат“ документалния текст за бъдещото представление.

В същината си обаче, това е пиеса, която побира почти всичко, което представлява България – като държава и като народопсихология. Постановката дълбае точно там – в душите на българите. От техните радости и страсти, до тяхната тъга по отминалото и вечното лутане в настоящето.

„Най-напред тръгнахме от идеята да направим спектакъл за съжителството на отделните етноси в България – разказва Неда Соколовска. Но след разговорите ни с хората решихме, че не трябва да подхождаме толкова еднопланово, и създадохме на сцената полифоничен разказ за съвременния патриотизъм – какво ни свързва с „корена“, с мястото, от което произлизаме.“

Спектакълът е с номинаця „АСКЕЕР”, получи Първа награда за режисура, Първа награда за сценография и Първа награда за актьорско изпълнение на Националния театрален фестивал „Враца 2016” и Първа награда за цялостен спектакъл от Друмевите театрални празници -Нова българска драма 2016.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 15, 2016 16:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.