Тази година на джамалите в Орешник не им провървя на сняг

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 11, 2019 13:33

Тази година на джамалите  в Орешник не им  провървя на сняг

Тази година на джамалите, обикалящи с. Орешник, не им провървя на сняг. Денят на 1 януари 2019 г. бе хубав и слънчев, подходящ повече за Великденски празници, отколкото за зимния ритуал в най-близкото до Тополовград село.
Топлото време създаде доста проблеми на облечените и маскирани с овчи и кози кожи млади мъже и момчета, които се бяха наели за пореден път да възкресят в Орешник този тачен от местните хора обичай. Цялата група от около 25 участници – „джамали” „пепелаши”, „момата” и „касиера” и останалите участници в маскарада обиколиха от ранни зори до обяд всички къщи в селото, играха хоро пред сградата на кметството, където бяха посрещнати от кмета Тодорка Арнаудова. Шествието по традиция завърши на поляната в горния край на селото, а участниците в него въпреки умората останаха доволни от това, че и тази година са запазили и продължили традицията, вече години наред.
Да наблюдават карнавала в хубавото време, бяха дошли гости от близо и далеч. От Тополовград, селата Мрамор, Капитан Петко Войвода и Устрем бяха дошли специално заради своеобразните орешански кукери, а други и заради Нова година и джамалите.
Обичаят „Джамали” е донесен от преселниците от Източна Тракия от началото на 30-те години на миналия век, чийто наследници са сегашните жители на селото.

Снимка: Архив

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 11, 2019 13:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама