Тази година на джамалите в Орешник не им провървя на сняг

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 11, 2019 13:33

Тази година на джамалите  в Орешник не им  провървя на сняг

Тази година на джамалите, обикалящи с. Орешник, не им провървя на сняг. Денят на 1 януари 2019 г. бе хубав и слънчев, подходящ повече за Великденски празници, отколкото за зимния ритуал в най-близкото до Тополовград село.
Топлото време създаде доста проблеми на облечените и маскирани с овчи и кози кожи млади мъже и момчета, които се бяха наели за пореден път да възкресят в Орешник този тачен от местните хора обичай. Цялата група от около 25 участници – „джамали” „пепелаши”, „момата” и „касиера” и останалите участници в маскарада обиколиха от ранни зори до обяд всички къщи в селото, играха хоро пред сградата на кметството, където бяха посрещнати от кмета Тодорка Арнаудова. Шествието по традиция завърши на поляната в горния край на селото, а участниците в него въпреки умората останаха доволни от това, че и тази година са запазили и продължили традицията, вече години наред.
Да наблюдават карнавала в хубавото време, бяха дошли гости от близо и далеч. От Тополовград, селата Мрамор, Капитан Петко Войвода и Устрем бяха дошли специално заради своеобразните орешански кукери, а други и заради Нова година и джамалите.
Обичаят „Джамали” е донесен от преселниците от Източна Тракия от началото на 30-те години на миналия век, чийто наследници са сегашните жители на селото.

Снимка: Архив

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 11, 2019 13:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.