Търговци разпъват сергиите на пазара, но при по-строги мерки

Милена Митева
От Милена Митева април 10, 2020 11:20

Търговци разпъват сергиите на  пазара, но при по-строги мерки

От 7 април фермерските и кооперативни пазари отново отварят за посетители, но със завишени мерки. В Харманли, Любимец, Свиленград и Ивайловград те могат да възстановяват дейността си, съгласно Заповед на министъра на здравеопазването от тази дата. В нея е записано, че трябва да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара на произведената от тях продукция
За да се опази здравето на всички участници във веригата от продавач до купувач и предотвратяване разпространението на COVID-19, ще се прилагат следните допълнителни мерки:
Предотвратяване струпването на хора, чрез осигуряване на задължително еднопосочно движение в рамките на общинските пазари, предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им, спазване на дистанция от минимум 2 метра между продавачите, предлагащи продукция и клиентите, ползване на предпазни средства от продавачи и потребители, спазване на висока лична хигиена и дезинфекция.
Общините поемат ангажимент за допълнителна дезинфекция на тези места.
В заповедта на министър Ананиев е записано, че трябва да се даде възможност за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи.
Вендинг автоматите също са с премахната забрана от същата дата.
Още от заповедта на министъра:
– За осигуряване непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопанските животни, по преработката на суровини и производство на фуражи, при налагане на карантина на контактните здрави лица, работещи в животновъдните ферми, преработвателните предприятия, същите могат да продължат работа с нарочно предписание, като могат да напускат дома си с цел придвижване до работното място, което гарантират с лично подписана декларация, като работодателят осигурява условия на работа, които не застрашават околните лица. Задължително е спазването на всички изисквания за лична хигиена, използване на лични предпазни средства и дезинфекция.
– Да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Милена Митева
От Милена Митева април 10, 2020 11:20
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.