Таня Иванова: “Този спорт ме грабна завинаги”

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 20, 2018 08:32

Таня Иванова: “Този спорт ме  грабна завинаги”

Таня Иванова получи отличието Спортист на годината. 29- годишното момиче е бивша възпитаничка на ОУ ”Иван Вазов” в Харманли. Завършила е природо-математическа гимназия в София, след което й първото си висше образование в НСА. В момента учи второ висше в Минно-геоложкия университет, със специалност „подземно строителство“ и играе за женския отбор на университета. Играла е за „Хеброс“, „Академик плюс“, професионално за Турския отбор „Чанкая“ и е тренирала децата на Самоков.

Таня, разкажи как започна всичко?
Започнах да тренирам хокей на трева, когато бях в 8 клас в ОУ „Иван Вазов” – Харманли. Откри ме учителят ми по физкултура Колю Христов. След първата седмица бях на състезание, в което се представихме много добре и този спорт ме грабна завинаги. Така продължих с хокея и отидох на първото държавно първенство с харманлийския ми отбор „Хеброс“.

Кога получи поканата си за националния отбор на България?
След държавното първенство, а през 2002 година бях и на първото еропейско първенсто в Италия. От там започна моето развитие като хокеистка.

Коя бе причината да напуснеш Харманли?
Играех за „Хеброс“ две години, след това трябваше да продължа спортната си кариера в София, тъй като в Харманли нямаме женски отбор. През 2005 г. заминах за големия град София, да завърша средното си образование и да продължа с мечтата си. Там завърших природо-математическа гимназия.
След това влезнах с НСА да продължа обучението си. Играех там, докато завърша висшето си образование в НСА. Редом с това тренирах детския хокеен отбор на Самоков и играех професионално за турския отбор „Чанкая“.

Кои твои отличия те бележат като успял спортист?
Имам доста отличия. През първите пет години, когато отидох в София станах гол майтор на доста турнири, както и най-полезен състезател в България и Турция. След като завърших висшето си образование, продължих със спортната си кариера в софийския отбор „Академик плюс“. За този отбор играх 5 години. Станахме шампиони на България и отново имах доста индивуални награди – голмайстор на различни турнири, най-полезен състезател и още множество медали.
В момента уча второ висше в Минно-геоложкия университет, втора година, със специалност „подземно строителство“. Също така играя за женския отбор на университета и отново имам награди за голмайстор и най-полезен състезател. На 10 януари тази година получих наградата Спортист на годината. На самата церемония ме отличиха и като най-сърцатия състезател въобще в хокея в България – без из лишна злоба и само един единствен картон за И години спортна кариера. Продължавам да играя хокей и да се радвам на отличия, медали и статуетки.

Имаш ли интереси към други области освен хокея?
Редом с него, вървя и по стъпките на моя баща Иван Иванов в подземното строителство.

Какво те прави щастлива?
Днес съм щастлива от факта, че уча, работя, тренирам, имам родители, без които нямаше да постигна целите си и мечтите си. Имам приятели, роднини и колеги, които ме подкрепят във всичко, което правя.
Благодаря на Колю Христов, че ме запали за хокея и ме направи хокеист. Благодаря и на учителите в училище „Иван Вазов“, които ме научиха, че трябва да вярваш, че можеш да постигнеш целите си, стига да вярваш в това.
Благодаря и на г-жа Кирякова, затова че е до мен и изживява всеки мой успех заедно с мен.

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 20, 2018 08:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.