Танцов фестивал даде началото на Празника на Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 10, 2019 09:45

Танцов фестивал даде началото на Празника на Тополовград

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #17/146 10-16 май 2019 г.

Свързани публикации

Второто издание на фолклорния танцов фестивал „Сакарско хоро се вие“ в Тополовград на 1 май даде началото на поредицата събития, свързани с Деня на Тополовград. Проявата премина в три части и бе открита от зам.-кмета на общината Маргарита Георгиева, която поздрави и пожела успех на всички участници.
Във фестивала се включиха общо осем танцови клуба, състави и школи за народни танци от 4 града. Тук бяха:
– Клуб по български народни хора „Чанове“, с ръководител Кирил Кирчев, и група за народни хора „Тропаница“, с ръководител Ивайло Иванов. И двете формации са от Стара Загора;
– Школа за народни танци „Мегданчета и мераклии“ от гр. Гълъбово, с ръководител Ваня Колева, и клуб „Купонджии“ от Раднево, с ръководител Стефан Коев;
– Танцов клуб „Хайде на хорото“ при НЧ „Развитие-1893“ – гр. Елхово, с ръководител Димитър Димитров;
– Танцов клуб „Сакар“ – Тополовград, с ръководител Дарина Терзиева, който участва с две възрастови групи, и Танцов клуб „Каваклийци“ – Тополовград, с ръководител Маргарита Вълчева.
Първата част премина в Спортната зала, където всички участващи формации изпълниха по два народни танца. Тъй като проявата нямаше състезателен характер, всяка от тях получи специален плакет от зам.-кмета Маргарита Георгиева за участието си във фестивала.
Втората част бе шествие на участниците от пл. “Шести септември“ до пл. „Освобождение“, пред сградата на Общината, което се превърна в истинска манифестация на цветове, багри и настроение покрай изпълненото със зрители пространство между двата площада и в центъра на града.
Третата част бе пред сградата на Общината, където участниците изиграха общо ръченица. След това всички състави направиха общо изпълнение на шест популярни народни танци от всички фолклорни области на страната.
Истинско удоволствие бе да се наблюдават радостта и настроението на всички танцьори, а носиите, с които бяха облечени, създадоха естетическа наслада на многобройните зрители.
След свършването на тази част, водещата Атанаска Михалева покани всички да се хванат на право българско хоро, на което към танцьорите се присъединиха и много от зрителите. Хорото се зави на няколко ката по целия площад.
С този празник бе поставено и началото на поредицата от други тържества, свързани с Деня на сакарския град, който е на 24 май.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 10, 2019 09:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 923 139 преглеждания