Танцьорите от „Загрей“ отбелязаха една година

Милена Митева
От Милена Митева февруари 9, 2016 12:06

Танцьорите от „Загрей“  отбелязаха една година

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 5/651, година XIV,5-11 февруари 2016

Свързани публикации

ФК “Загрей” (Фолклорен Клуб) стана на една година. Рожденният ден бе отбелязан на 28 януари, четвъртък. Тогава 35 човека от групата се събраха в местен ресторант в Харманли, където вдигнаха наздравица за успехите си.
Танцьорите си направи равносметка за изминалата година както и изгледаха презентация на посетените места и направените участия.
Самодейците са горди, че през изминалата година са били на 21 участия, 3 от които извън страната. Две от тях са в съседна Турция (Пунар Хисар), а другото в Гърция (Петрота).
Танцьорите от “Загрей” се гордеят, че са били и на Роженския събор, на който са взели участие.
Най-голяма радост и удовлетворение за самодейците остават трите призови места, които са получили в участия със състезателен характер.
„Щастливи сме от двете си първи награди в село Добрич и село Генерал Инзово, както и с втората си награда от село Сладун. “Планове ни са да продължаваме да изучаваме българския фолклор и да се забавляваме“, сподели Паулина Христова, ръководител на фолклорния клуб.

Думата „Загрей“ в тракийската митология  е Бог на Слънцето. Той е тракийският бог- прототип, който впоследствие е известен като Дионис, богът на веселието, виното и екстаза в гръцката митология. Тракийско божество от космически характер, господар на природата, повелител на стихиите. Обредите в негова чест са запазени във фолклора на траките. 

Милена Митева
От Милена Митева февруари 9, 2016 12:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама