Танцьорите от „Загрей“ отбелязаха една година

Милена Митева
От Милена Митева февруари 9, 2016 12:06

Танцьорите от „Загрей“  отбелязаха една година

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 5/651, година XIV,5-11 февруари 2016

Свързани публикации

ФК “Загрей” (Фолклорен Клуб) стана на една година. Рожденният ден бе отбелязан на 28 януари, четвъртък. Тогава 35 човека от групата се събраха в местен ресторант в Харманли, където вдигнаха наздравица за успехите си.
Танцьорите си направи равносметка за изминалата година както и изгледаха презентация на посетените места и направените участия.
Самодейците са горди, че през изминалата година са били на 21 участия, 3 от които извън страната. Две от тях са в съседна Турция (Пунар Хисар), а другото в Гърция (Петрота).
Танцьорите от “Загрей” се гордеят, че са били и на Роженския събор, на който са взели участие.
Най-голяма радост и удовлетворение за самодейците остават трите призови места, които са получили в участия със състезателен характер.
„Щастливи сме от двете си първи награди в село Добрич и село Генерал Инзово, както и с втората си награда от село Сладун. “Планове ни са да продължаваме да изучаваме българския фолклор и да се забавляваме“, сподели Паулина Христова, ръководител на фолклорния клуб.

Думата „Загрей“ в тракийската митология  е Бог на Слънцето. Той е тракийският бог- прототип, който впоследствие е известен като Дионис, богът на веселието, виното и екстаза в гръцката митология. Тракийско божество от космически характер, господар на природата, повелител на стихиите. Обредите в негова чест са запазени във фолклора на траките. 

Милена Митева
От Милена Митева февруари 9, 2016 12:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.