Тайна организация ли е масонството?

Сакар нюз
От Сакар нюз април 3, 2017 11:12

Тайна организация ли е масонството?

Господин Русев, напоследък се коментира каква организация е масонството. Бихте ли разкрили малко повече от тайнственият й свят, ако знаете разбира се?
Първият въпрос, който обикновено си задава човек е: „Какво е масонството?“ Има много определения за думата, но нито едно от тях не е пълно, защото организацията има широк обхват на дейност по целия свят. По дефиниция, масонството е братска организация, въз основа на принципа на бащинството на Бога и братството между хората, което върши добри дела в обществото и сред членовете си. Чрез своите учения и церемонии се стреми да направи хората по-добри и по този начин да направи света едно по-добро място за живеене. По същество масонството е идея за морала, научна и философска идея.

Религия ли е масонството?
Масонството не е религия. Отношението на масоните към религията е едно от може би най-адекватните, от най-положителните черти, които можете да видите в някои общества. Лично аз съм православен християнин и не виждам никаква пречка да изповядвам моята религия.

Тайно общество ли е масонството?
Подобно на повечето организации, то си има своите тайни, но не е тайно общество. Тайната на масонството има няколко нива, в този смисъл в които ритуалите, целите, идеалите на масонството, които са известни за всички нас не можем да говорим за тайна. Всеки масон има право сам да обяви пред обществото дали е такъв или не е и съответно няма право да обявява за други свои братя дали са такива или не са. Въпрос на лично израстване е дали можеш да пребориш личната си суета, гордостта си от това че си член на това общество, да запазиш тази сила за себе си и тя да бъде от полза на обществото.

Какви са церемониите на масоните?
Понякога не – масони искат да знаят за церемониите. Развитието на членовете зависи от уменията му в изучаването на някои неща, свързани с масонството, етиката и философията му. Никой не придобива степени, без да стане по-добър човек. Основните етични принципи, илюстрирани в церемониите на степените са такива, каквито са приети от всички добри мъже. Те са уроци, базирани на златното правило, толерантност към хората, уважение към семейството и милосърдие към всички. Свободните Зидари са горди да обявят пред света, че са сериозна организация от зрели мъже, една организация, която внушава любов, учи на благотворителност в най-широкия смисъл на думата, и показва на всеки как да живее по-добър живот.
Външните хора понякога се чудят за тясната връзка, която съществува между масоните.

Знаете ли каква е тя?
Има едно просто обяснение. Масоните са свързани помежду си чрез дълбоко и трайно знание, че всеки един от тях е приел определени високи етични стандарти на поведение. Тези стандарти осигуряват връзка на вяра и доверие.

Какво е да бъдеш масон?
Масонството изисква от своите членове уважение към законите на страната, в която работят и живеят. Неговите принципи по никакъв начин не са в конфликт със задълженията на неговите членове като граждани, но трябва да ги укрепят при изпълнението на техните публични и частни отговорности. Искам да отбележа, че за да бъдеш масон, първо трябва да си човек много висок морал. Най-важното изискване към един масон, които иска да бъде и е посветен в масонското братство е, че той задължително трябва да бъде вярващ човек. Вселената има свой създател, има свой творец.
Сатанизирането на масонството според мен идва повече от необразовани хора, хора които не са чели, не са се запознали достатъчно в дълбочина с масонските ритуали, с масонските ценности.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 3, 2017 11:12
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 919 014 преглеждания