Табата и йога моделират телата на трениращите

Милена Митева
От Милена Митева януари 13, 2018 07:17

Табата и йога моделират телата на трениращите

Около 30 човека в момента посещават двете форми по табата и йога в Харманли, които се допълват като система за тренировка на тялото и психиката.
Възрастовата граница се оказа широка. От 18 до 50-годишни са участниците. Впечатление прави и това, че почти всички имат подготовка или някога са спортували.
„Динамичните тренирания на тялото харесва на спортуващите”, споделя Господин Бабамов, преподавател в секциите.
Най-важната характеристика на табатата е краткото време, за което се постига ефект върху тялото и краткотрайното времетраене на тренировката, което е сведено до30 минути, заедно със загрявката и разтягането на финала.
Препоръките за брой седмични занимания с табата варират от 3 до 5 пъти за максимален ефект, тъй като тялото се възстановява в рамките на 48 часа и за същото това време продължава горенето на мазнини в тялото. „Това е и разликата с другите спортове, където е нужно два пъти-повече по времетраене занимания”, допълва той.
Тук се развиват различни комплексни качества, тъй като цялото тяло и всички системи участват в специално подбрани серия от упражнения.
Схемата на провеждане е 8 упражнения по 20 секунди работа и 10 секунди почивка между тях. Това е един кръг, а според подготовката се правят общо 3-4.
Заниманията по йога, които се предлагат в клуба са предимно статични, които са с по-малка динамика. Хората, които са свикнали на по-активен начин на занимания, може да комбинират и от занятията в двете секции и така да допълват динамиката и статичните упражнения. Тренировките по табата дават и добра общо физическа подготовка, което ще е полезно за позите и упражненията в йогата.
Припомняме ви, че секцията по табата стартира през месец декември. За всеки, които иска да посещава заниманията по табата, дните са понеделник, сряда от 18,30 часа и в събота от 11,00 часа в малкия салон на СУ ”Неофит Рилски”. За почитателите на йога дните за посещение са вторник и четвъртък от 17,45 часа в салона на НУ ”Алеко Константинов”.

Милена Митева
От Милена Митева януари 13, 2018 07:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.