Табата и йога моделират телата на трениращите

Милена Митева
От Милена Митева януари 13, 2018 07:17

Табата и йога моделират телата на трениращите

Около 30 човека в момента посещават двете форми по табата и йога в Харманли, които се допълват като система за тренировка на тялото и психиката.
Възрастовата граница се оказа широка. От 18 до 50-годишни са участниците. Впечатление прави и това, че почти всички имат подготовка или някога са спортували.
„Динамичните тренирания на тялото харесва на спортуващите”, споделя Господин Бабамов, преподавател в секциите.
Най-важната характеристика на табатата е краткото време, за което се постига ефект върху тялото и краткотрайното времетраене на тренировката, което е сведено до30 минути, заедно със загрявката и разтягането на финала.
Препоръките за брой седмични занимания с табата варират от 3 до 5 пъти за максимален ефект, тъй като тялото се възстановява в рамките на 48 часа и за същото това време продължава горенето на мазнини в тялото. „Това е и разликата с другите спортове, където е нужно два пъти-повече по времетраене занимания”, допълва той.
Тук се развиват различни комплексни качества, тъй като цялото тяло и всички системи участват в специално подбрани серия от упражнения.
Схемата на провеждане е 8 упражнения по 20 секунди работа и 10 секунди почивка между тях. Това е един кръг, а според подготовката се правят общо 3-4.
Заниманията по йога, които се предлагат в клуба са предимно статични, които са с по-малка динамика. Хората, които са свикнали на по-активен начин на занимания, може да комбинират и от занятията в двете секции и така да допълват динамиката и статичните упражнения. Тренировките по табата дават и добра общо физическа подготовка, което ще е полезно за позите и упражненията в йогата.
Припомняме ви, че секцията по табата стартира през месец декември. За всеки, които иска да посещава заниманията по табата, дните са понеделник, сряда от 18,30 часа и в събота от 11,00 часа в малкия салон на СУ ”Неофит Рилски”. За почитателите на йога дните за посещение са вторник и четвъртък от 17,45 часа в салона на НУ ”Алеко Константинов”.

Милена Митева
От Милена Митева януари 13, 2018 07:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама