Свиленградчанка събра стихове за Сакара

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 17, 2020 14:22

Свиленградчанка събра стихове за Сакара

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, Регионален вестник, # 48/932 година XVII, 18 декември 2020 г.- 7 януари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Златка Михайлова | [email protected]

„Сакар планина“ – така е озаглавила новоизлезлия сборник със стихотворения съставителката Ваня Вайчева от Свиленград. В изданието са събрани известни и по-малко известни творби, вдъхновени от планината.
„В омарата тънка на юг и на юг/простира Сакар възвишения нежни“, пише поетът Христо Черняев. „Сакарска панорама“ е заглавието на стихотворението на именития Иван Николов. Покойният журналист и поет Иван Жеглов е нарекъл Сакар „люлка на огньове и на хора, скътали в земята свойта жар“.
Сакар е вдъъхновила Стефан Милев, Радко Стоянов, Николай Тюфекчиев, Тонка Славкова, Стойна Димова, Николай Дялков, Костадин Ламбов, Иван Попов. Тинка Адамова е посветила своите поеми на манастира „Св. Троица“ край с. Устрем, на традиционния събор с народни борби. Авторите рисуват Сакара като белочела свидна планина, като картина, икона и реликва, криеща легенди в свойта гръд. Много от стиховете са преклоние пред юнашките подвизи на хайдутите.
Място в сборника е намерила и песента „Хайдушки спомен“. Тя е изпълнена от мъжкия хор при читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Тополовград и при откриване на паметника на Кара Кольо в града, отбелязва изданието.
Ваня Вайчева е завършила библиотекознание и библиография в Библиотекарския институт в София, българска филология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и религия в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Публикувала е творби в централния и регионалния печат. Има награди от национални литературни конкурси, нейни творби са включени в сборници и други издания. „Отново завръщане“ e петата и книга.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 17, 2020 14:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама