Свиленградчани очакват да плащат по 1 лев за кубик вода, ако са самостоятелно

Катя Иванова
От Катя Иванова април 18, 2009 18:05

Свиленградчани очакват да плащат по 1 лев за кубик вода, ако са самостоятелно

На извънредна сесия в четвъртък ОбС Свиленград взе решение да учреди дружество с едноличен собственик – общината. Чрез него трябва да се направят инвестиции в остарялата ВиК мрежа, която плаче за ремонт и в нея се губи много от скъпоценната течност.
С отцепването от ВиК – Хасково, свиленградчани се надяват да плащат по-евтина вода. Според тях в момента сме на принципа -вода гази – жаден ходи. Общото мнение е, че водата може да падне на 1 лв., при сегашна цена от 2,20 на кубик.
Идеята за отцепване върви в пространството от много време. Първата крачка бе направена в началото на 2009 г., която общинските съветници започнаха с летящ старт. Те извикаха на разговор представители на ВиК – Хасково, които да обяснят как формират цената на свиленградската вода. След последното й увеличение, хората масово роптаят, че цената е непосилно висока. В граничната община плащат за кубик 2,20 – една от най-високите за цяла България. Тогава главният инженер на хасковското водно дружество каза, че не може да даде такава цена само за свиленградско, защото сметките били общи за цялата област. „Можете, друг е въпросът дали искате,“ каза тогава общинският съветник от БСП Никола Динков.
Срещата с представителите на ВиК – Хасково отпуши напрежението. Отцепване!, възроптаха общинските съветници.
Община Свиленград кандидатства директно в Брюксел с проект по Околна среда. Той е на стойност 94 милиона лева и предвижда освен ремонт на канализацията, да се ремонтират и улиците Досега асфалтирането им се отлагаше, именно заради честите аварии. Според кмета на Свиленград в момента парите по програмата са спрени, заради неясната собственост на ВиК мрежата.
Не е без значение и гражданският контрол, който свиленградчани могат да упражняват, ако ВиК стане общинско. Така те могат да поискат веднага сметка на местните служители и ръководство, ако не се занимават с проблемите им.

А сега… Бог високо, министър далеко

Хросто Щерев
Христо Щерев

Хр. Щерев, съветник и лидер на БСП Свиленград: “Няма защо да бързаме”

Няма защо да бързаме. Законът за Териториалните съвети няма да бъде приет скоро. Два месеца преди изборите не може да се постигне съгласие за изборния закон, какво оставаше за този, който не е сред най-важните. Така че време има. Направили сме запитване чрез наши депутати до министър Гагаузов, който е принципал. Поне месец ще трябва, за да получим отговор. Нещата трябва добре да се огледат, защото отцепването има плюсове и минуси. Основно, цената на водата се формира заради скъпото електричество. И след отцепването то ще си стане факт. Допълнително бюджетът на общината ще се утежни, защото трябва да поеме заплатите на служителите, на счетоводството, което сега е в Хасково, ще трябва да се купува техника… Поне 5 години ще трябват, за да тръгнат нещата в норма. Това може да доведе бюджета до колапс, ако не се изпълнят собствените приходи на общината

И други градове са опитвали да се отделят

През 2007 година съветник от Харманли също настояваше за отделяне местното ВиК от Хасково.
Тогава инж. Гено Генев, зам.-кмет на общината изнесе интересни факти. Той каза, че в момента четири харманлийски села получават вода от община Свиленград и не се знае по каква цена ще се заплаща, ако се отделят. От друга страна, техни помпени станции подавали вода и в Симеоновградска община. Затова трябвало да се разработи сериозен проект, който да отчете всички тези фактори.
Ако всички дружества станат общински, това означава, че хората ще трябва да плащат различни цени. Това веднага ще доведе до реакции от населението. От своя страна общините имат право да искат създаване на общински дружества, но малките като Ивайловград, Маджарово, Симеоновград, които имат разпръснати селища, не може да им излезе сметката. В същото време по-богатите казват: “Защо ние ще плащаме сметката на другите?”
Изникват много въпроси. Ако всички се отделят как ще стане взаимодействието между тези дружества? Как ще се продава водата между общините или тези села ще влязат в това дружество?
В Градът на Белоногата мераците за отделяне на водното дружество датират от преди 16 години. Има протокол от 8 март 1993 година, когато местните парламентаристи вземат решение за създаване на ВиК дружество. В последствие се оказва, че няма законово основание за това и няма никакво развитие по въпроса.
През следващата 1994г., с писмо от 12 септември, тогавашното Министерство на териториалното развитие уведомява община Харманли, че ВиК дружествата ще стават акционерни, като 51% от тях ще бъдат на държавата. Останалите акции ще бъдат разпределени между общините. В конкретния случай във ВиК Хасково, община Харманли е трябвало да има 7% собственост. Това е отхвърлено от съветниците.
През 1998 в града имаше митинги, в които се искаше отделяне района на Харманли от Хасково.
През 1999 година в Регионалното сдружение на общините имаше дебати за собствеността на ВиК дружествата. Коментариите бяха за това дали ВиК дружествата по градовете да станат акционери в областното ВиК. Дебатите бяха по отношение на броя на жителите на дадено населено място, но не и на базата на стойността на дълготрайните материални активи. Постепенно заглъхнаха, без да се постигне някакъв ефект.
Според специалисти, не е по силите на една община да се справи с такова едно предприятие, колкото и да им се иска, защото това е държавна политика и изисква много мислене в по-голям мащаб. Необходими са милиарди за подмяна на тръбопроводите, които само държавата може да осигури. Тя обаче е много мудна и не бърза да реши този въпрос, затова общините се мъчат да се справят сами с него с помощта на ЕС.

Дали ще успеят?

Катя Иванова
От Катя Иванова април 18, 2009 18:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 716 преглеждания