Свиленградчани честваха Съединението на България

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 14, 2020 09:35

Свиленградчани честваха Съединението на България

Акценти

  • Регионален вестник, # 34/918 година XVII, 11 - 17 септември 2020 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград и Маджарово

Свързани публикации

С венци и цветя, положени на паметника на героите от войните, свиленградчани честваха 135-та годишнина от Съединението на България. Тържествената церемония се състоя на площад „5 октомври”.
За събитията на 6 септември 1885 г. – денят на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, прозвуча слово, подготвено от Историческия музей. В него се подчертана, че на този ден преди 135 години в резултат от непрестанното желание на българския народ за обединение и независимост е осъществено едно от най-великите събития в нашата история.
Съединението – дело на политическата зрялост и на военната доблест на българския народ, създава по-благоприятни условия за социално-икономическо развитие и културен напредък, за политическа активност в подкрепа на българите, останали под чужда власт.
Макар че Свиленград остава извън пределите на обединена България, стремежът на неговите жители за съединение не секва и намира израз в избухналата по-късно Балканска война, в резултат на която градът и регионът стават неразделна част от Царство България.
В честването участваха народният представител Никола Динков, председателят на Общинския съвет Таня Коларова, заместник-кметът на общината Мария Костадинова, общински съветници, представители на партии ГЕРБ и БСП, обществени организации, учители и ученици, граждани.

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 14, 2020 09:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама