Свиленград през следващите 25 години ще се развива по Устройствен план

Даниел Делчев
От Даниел Делчев декември 17, 2014 18:26

Свиленград през следващите 25 години ще се развива по Устройствен план

Акценти

  • В общия устройствен план е заложено разрешаването на един от наболелите проблеми на града в момента – високите нива на река Марица и риска от наводнения

Свързани публикации

С общ устройствен план разполага вече Свиленград. В него се предвижда увеличаване на територията на града с 67%  или с 4 150 дка нови терени за ползване и застрояване. Базовият документ, който бе приет от Общинския съвет,  след 18 декември ще бъде достъпен за гражданите на сайта на общината.

Планът дава визия за града в следващите 25 години. Той е основата, на която общината може да търси финансиране за различните обекти, които смята да изпълни.

В общия устройствен план е заложено разрешаването на един от наболелите проблеми на града в момента – високите нива на река Марица и риска от наводнения. Предвидено е старият поливен канал да бъде разширен и да служи за своеобразен „байпас” на реката. При високи води той ще поема част от течението на реката и ще ги отвежда. В същото време там би могло да се изгради гребен канал, който да служи за спорт и отдих на населението. Третата функция на канала ще е за напояване на земеделските земи, които са по неговата дължина.

Сред планираните важни задачи е завършването на околовръстния пръстен на Свиленград.

Предвижда се още благоустрояване на зелената площ и коритото на река Марица в частта й от новия мост до жп моста. Идеята е там да се създаде водно огледало, което ще служи за поддържане на оптимално ниво на реката и  ще се ограничава заемането на водната площ от  растителност.

В ОУП е заложено изграждането на велоалеи, които попадат извън регулация. Те ще са продължение на алеята от Мезек, преминавайки през Лозенски път, покрай Свиленград  и ще се отклоняват в посока към стария левченски път и с. Капитан Андреево.

Общият устройствен план и съпътстващата го екологична оценка са изготвени със 54 720 лева от общинския  бюджет

Източник:сайт на община Свиленград

Даниел Делчев
От Даниел Делчев декември 17, 2014 18:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама