Свиленград е домакин на среща за превенция опасността от наводнения

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 9, 2014 12:51

Свиленград е домакин на среща за превенция опасността от наводнения

Акценти

  • Свиленград бе домакин на партньорска среща по международен проект за превенция на наводненията
  • Проектът се финансира от Европейския финансов механизъм за гражданска защита

Свързани публикации

Свиленград бе домакин на партньорска среща по международен проект за превенция на наводненията.

В продължение на два дни – 7 и 8 октомври, Свиленград бе домакин на четвъртата среща на партньорите по международния проект Smart Water, целящ превенция на опасността от наводнения. Срещата бе открита от заместник-кмета на общината Мария Костадинова, която изтъкна важността на темата за района на Свиленград и желанието на местната власт да ползва новите технологии за избягване на рисковете от подобни бедствия, както и модерните възможности за известяване на населението.

Проектът се финансира от Европейския финансов механизъм за гражданска защита и се координира от провинция Падуа в Италия. Останалите партньори са Румъния, България и Гърция. От българска страна участва Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН. Основната цел на проекта е разработването в партньорско сътрудничество на инструмент за управление на рисковете от наводнения, който да е прост за използване и достъпен чрез интернет. Международният екип извършва анализ на съществуващите модели за прогнозиране на наводнения и подбира най-добрия, събира пространствени данни от рискови области и разработва уеб приложение, достъпно за повече териториални нива. Предстои да се извърши и обучителна сесия на потребителите по тестови райони и държави, както и тестове за валидиране на инструмента Smart Water.

Районът на Свиленград, който пострада при наводнение от река Марица през 2012 г., е избран като пилотен за тестване на механизмите наред с подобни рискови области в Италия, Румъния и Гърция.

Източник: Община Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 9, 2014 12:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар