Свиленград е домакин на среща за превенция опасността от наводнения

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 9, 2014 12:51

Акценти

  • Свиленград бе домакин на партньорска среща по международен проект за превенция на наводненията
  • Проектът се финансира от Европейския финансов механизъм за гражданска защита

Свързани публикации

Свиленград бе домакин на партньорска среща по международен проект за превенция на наводненията.

В продължение на два дни – 7 и 8 октомври, Свиленград бе домакин на четвъртата среща на партньорите по международния проект Smart Water, целящ превенция на опасността от наводнения. Срещата бе открита от заместник-кмета на общината Мария Костадинова, която изтъкна важността на темата за района на Свиленград и желанието на местната власт да ползва новите технологии за избягване на рисковете от подобни бедствия, както и модерните възможности за известяване на населението.

Проектът се финансира от Европейския финансов механизъм за гражданска защита и се координира от провинция Падуа в Италия. Останалите партньори са Румъния, България и Гърция. От българска страна участва Институтът по информационни и комуникационни технологии на БАН. Основната цел на проекта е разработването в партньорско сътрудничество на инструмент за управление на рисковете от наводнения, който да е прост за използване и достъпен чрез интернет. Международният екип извършва анализ на съществуващите модели за прогнозиране на наводнения и подбира най-добрия, събира пространствени данни от рискови области и разработва уеб приложение, достъпно за повече териториални нива. Предстои да се извърши и обучителна сесия на потребителите по тестови райони и държави, както и тестове за валидиране на инструмента Smart Water.

Районът на Свиленград, който пострада при наводнение от река Марица през 2012 г., е избран като пилотен за тестване на механизмите наред с подобни рискови области в Италия, Румъния и Гърция.

Източник: Община Свиленград

Сакар нюз
От Сакар нюз октомври 9, 2014 12:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.