Световните медии за размириците

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 6, 2016 15:07

Световните медии за размириците

Всички световни агенции коментираха онова, което се случи в четвъртък вечерта на 24 ноември в Харманли.
Тогава няколкостотин емигранти се разбунтуваха в РПЦ (Регистрационно приемателен център) и се наложи срещу тях да бъде изправена полиция и жандармерия. В резултат на това 24 униформени са потърсили лекарска помощ, а ранените сред мигрантите бяха повече.
Видео кадрите, които всички световни агенции и водещи български медии излъчиха, бяха на Сакарнюз.
„Евронюз“ проследява темата в развитие и публикува подробности за кризата в Харманли. Информационната агенция оприличава ситуацията в българския бежански лагер подобно на военна зона. Те предават недоволството на жителите в региона, както и посещението на премиера в оставка Бойко Борисов.
Всички световни медии отразяват и продължаващите протести против всички бежански лагери в България, въпреки че информационните агенции докладват, че броят на бежанците, които попадат в българската система е намалял.
Британският „Гардиян“, „Ройтерс“ и „Евронюз“ наричат заплахата за заразни болести измамна и цитират здравни експерти, които казват, че зараза за публичното здраве няма.
В германската версия на Дойче веле е упоменато, че размириците в лагера са свързани не само с обитателите му. В статията пише, че забраната за излизането на обитателите му е въведена не заради опасността от болести, а заради протестите на националисти в страната.

Станалото е част от организирани протести из Европа?

Бунтовете на мигранти в бежанския център в Харманли, които избухнаха в четвъртък и през нощта срещу петък, са били част от атака на мигранти в лагери из цяла Европа. Българските безредици са били координирани с тези в Гърция, Италия и Франция. Това е докладвал зам.-шефът на ДАНС Олег Петков на оперативното заседание, свикано от премиера в оставка Бойко Борисов в петък сутринта.
Бунтът в бежанския лагер в Харманли е бил организиран в социалните мрежи, и най вече във Фейсбук. До това заключение са стигнали разследващи, които от петък сутринта са в центъра за настаняване на бежанци. “ДАНС работи в момента и проверява дали сред организаторите на бунта в бежанския лагер в Харманли има хора, които принадлежат към терористична организация. Процентът е минимален, установено е за един човек”, обяви пък вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. Тя също участва в свиканото от Борисов заседание, а след това информира депутатите какви са решенията на кабинета и какво точно се е случило в Харманли.
Премиерът Бойко Борисов дойде в лагера в Харманли около полунощ на 24 ноември. Пред бТВ той съобщи, че бунтът е предизвикан предимно от афганистанци. Призова да се внимава, когато някой приканва за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на ИДИЛ много внимателно следели Фейсбук и това, което излиза по новините. „Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки. Засичаме едновременни действия в Европа и тук“, предупреди той.
Премиерът обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан. Петима души ще ги екстрадират веднага по линия на националната сигурност. „Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип,“ увери той.

Обвинените афганистанци отричат пред съда, че са участвали, разследват и полицаи

Всички 18 бежанци, включително и тримата непълнолетни, за които прокуратурата поиска постоянни мерки “задържане под стража” бяха, оставени в ареста от Харманлийския районен съд. Той заседава в понеделник, 28 ноември.
Всички посочват Идрис Бабакархел като организатор на бунта и именно той е посочен от част от останалите обвиняеми като подстрекател.
“Част от разпитаните обвиняеми твърдят, че са били извеждани насила от блоковете, в които живеят, за да протестират, но никой не е участвал, не е хвърлял камъни, не е оказвал съпротива”, заяви служебният защитник Галина Славова.
При постановяването на първите постоянни арести съдът се аргументира с наглостта и циничността на действията по време на бунта.
Прокуратурата е обра-зувала разследване и за пострадалите мигранти и е възможно да повдигне обвинения и срещу полицаи. Прокурор Маргарит Стоилов заяви, че делото е образувано за двама, в момента се установяват и други пострадали. Ако се установи, че нараняванията са умишлено нанесени, ще бъде повдигнато обвинение.
Срещу това възразиха от полицейския синдикат, откъдето заявяват, че според закона за МВР служителите са физически неприкосновени и се ползват със закрила.
Непълнолетните заявиха пред съда, че са били бити от полицаите.

Сакар нюз
От Сакар нюз декември 6, 2016 15:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.