Световни и Европейски шампиони възродиха народните борби в Дряново

Милена Митева
От Милена Митева май 8, 2016 10:45

Световни и Европейски шампиони  възродиха народните борби в Дряново

Състезатели, участвали на Световни и Европейски първенства, възродиха народните борби в Дряново. Те гостуваха на празника на селото на 2 май, където от половин век насам тази традиция бе прекъсната.
Президентът и треньорът на клуба „Вълко Костов“ от Симеоновград Росен Бонев в началото на започването на мероприятието обяви едноминутно мълчание в памет на шестте загинали деца на Великден 2011 г. и на хората, които до последен дъх са помогнали за развитието на детско юношестката школа по борба в Симеоновград: Еньо Вълчев, Вълко Костов, Димитър Чифутов, Димитър Нончев, Димитър Неделков, Васил Сидеров, Христо Ставрев, народният певец и музикант Иван Паунов, Иванко Дяков, бай Митьо – Джамбаза от село Троян.
Специално за празника дойдоха гости от музикалното училище в Котел.
През цялото време около алая (поляната за борба) свири гайдар от музикалното училище в Котел, в съпровод на тъпан. Около три часа в двора на училището продължиха народните борби. За тях пристигнаха и от националния отбор за юноши и кадети и мъже. Тук бяха двамата бронзови медалистки от Европейското първенство, които донесоха единствените медали за България – Николай Куртев и Георги Вангелов.
Борбите бяха открити от състезатели от клуба по борба на Симеоновград. Първи на тепиха излязоха Стилян Сашев и Дилян Радков, които направиха демонстративна борба. Те бяха наградени с парична награда от кмета на Дряново Диньо Петков.
Димитринка Сергеева стана шампион при момичетата в категорията до 44 кг, втора стана Рая Иванова от Гълъбово и Тони Вълева от Сиемоновград.
В по-горната категория 63 кг, Софка Василева от домакините стана първа, защото на състезанието поради контузия не се яви Нердет Салим от Елхово, която е републиканска шампионка на България за 2016 година.
При момчетата първи стана Даниел Динков от Димитровград, а втори -Галин Гочев от Симеоновград, последван от съгражданина си Александър Асенов.
Николай Куртев, който се състезава в най-леката категория до 70 кг, взе голямата награда – 120 кг коч , който не успя да качи на врата си. Той направи интересна среща с Димитър Иванов от Европейското първенство за младежи, който остана трети в класирането, след като отпадна от срещата си с бронзовия медалист от Раднево Георги Вангелов.
Във финалната категория до 90 кг Станко Инджов от Златоград, който се бори изключително на трева, загуби за първи път, след като бе надвит от Иван Деливерски от Пловдив, който спечели агнето и бе награден от Европейския шампион по борба и съдия Биньо Чифутов и Донко Трендафилов.
В най-тежката категория над 90 кг Димитър Кумчев, двукратен световен шампион по плажна борба, европейски шампион, многогодишен национален състезател стана първи, надвивайки Мирослав Гешев от Пловдив, който е републикански шампион за 2016 година.
На мероприятието присъстваха над 100 участника и много гости. За тяхното настроение се погрижи оркестър от Елхово, който свири до късно вечерта.
Мероприятието бе уважено кмета на Симеоновград, кмета на Тополовград, известни личности от цяла България.

Милена Митева
От Милена Митева май 8, 2016 10:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 258 727 преглеждания