Светлана Николова стана лауреат на Национален конкурс, превеждат поезията й на френски език

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 11, 2015 22:00

Светлана Николова стана лауреат на Национален  конкурс, превеждат поезията й на френски език

Акценти

  • Светлана Николова представи своя роден град Харманли чрез емблематичното й стихотворение „До извора“.

Свързани публикации

Светлана Николова спечели поредна награда за дебютната си стихосбирка „Дъждовни магистрали“. Поетесата от Харманли стана лауреат на Националния литературен конкурс „Голямата книга на малкия град“, организиран от Съюза на свободните писатели в България, с подкрепата на община Бургас. Това бе първото издание на престижната надпревара, в която се включиха над 200 писатели от всички градове на страната.

Лауреатите получиха своите отличия на оригинална церемония в края на миналата седмица, състояла се в Културен център „Морско казино“ на самия морски бряг в Бургас. В зала „Петя Дубарова“ организаторите бяха подготвили изненада за гостите от цялата страна – актьорски спектакъл, певци от България и Русия и други забавления.

Лауреатите от област Хасково са трима, с което нашата област е една от най-добре представените.

Светлана Николова е една от десетте лауреати, чийто творби ще бъдат преведени на френски за списание „Ревю периодик“ – Париж. Творлби на поетът Демир Демирев от Злато поле също ще бъде преведени. На още толкова творци книгите ще бъдат представени в Кембридж. Сред тях е известният краевед и писател от Меричлери Георги Янев.

Минутата за представяне и благодарности, която се дава на лауреатите при награждаването, Светлана Николова използва да представи своя роден град Харманли чрез емблематичното й стихотворение „До извора“. За това получи поздравления от другите лауреати и от дъщерята на Николай Хайтов – Елена Хайтова.

Всички участници в Националния литературен конкурс са оценявани от 10-членно академично жури, председателствано от Станислав Марашки, секретар на Съюза на свободните писатели в България.

Престижната награда е поредно признание за поетичния талант на Светлана Николова, чийто дебютна книга спечели национални и международни отличия и стана „Книга на 2014“ на КДК-Хасково на Националия конкурс „Южна пролет“.

В конкурса не можеха да участват само автори от столицата. Книгите на творците, изпратени за оценка, са над 250.

This slideshow requires JavaScript.

Сакар нюз
От Сакар нюз ноември 11, 2015 22:00
Напиши коментар

1 Коментар

  1. KRASIMIRA ноември 13, 10:56

    Бъди благословена! СЪХРАНИ ЗА ДЪЛГО ВСИЧКИ ЧОВЕШКИ ДОБРОДЕТЕЛИ,КОИТО ПРИТЕЖАВАШ!ОБИЧАМЕ ТЕ! ГОРДЕЕМ СЕ С ТЕБ!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама