Приключи първият етап от разкопките на археологическия комплекс край с. Ангел войвода

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 7, 2016 11:35

Приключи първият етап от разкопките на археологическия комплекс край с. Ангел войвода

Акценти

  • Крепостната стена на „Хасара” се нарежда до едни от най-запазените автентичи крепостни стени в региона като тези на средовековните крепости Лютица край Ивайловград, Мезек край Свиленград.

Свързани публикации

Общо около 50 декара е площта на целия археологически комплекс край село Ангел войвода. „Това е най-значимият исторически обект на територията на община Минерални бани,“ съобщи ръководителят на археологическата експедиция доц. д-р Здравко Димитров от Националния исторически институт с музей към БАН.

Светилището датира от края на бронзовата и началото на желязната епоха в историята. То и откритите олтари и скална гробница в местността „Хасара” датират от 12 до 9 век преди Христа, по времето, когато се е водила описаната от Омир в „Илиада” Троянска война.

По-късно около 5 век е издигната крепостта. Тя е била бойна погранична крепост със здрава крепостна стена, която на места е била дебела до 2,5 метра. Височината на укрепителното съоръжение е било от 4 до 7 метра.

Крепостната стена на „Хасара” се нарежда до едни от най-запазените автентичи в региона като тези на Лютица край Ивайловград, Мезек край Свиленград. Общата площ на крепостта е около 6-7 декара. Няма данни тя да е била опожарявана или превзета. Най-вероятно е била изоставена от византийците по времето на славянските нашествия.

В комплексъ има открита и ранно християнска църква. Тя е еднокорабна с високи сводове и големи прозорци. Открити са зелени парченца стъкла от витражите, парчета от стаклени чашки, които са били използвани за църковнит ритуали. В околностите на крепостта има скален олтар и слънчев часовник.

Източник ОбА – Минерални бани

archeolog (5) archeolog (4) archeolog (3)

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 7, 2016 11:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама