Свещеник извърши водосвет на чешма и освети икони

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 20, 2020 06:21

Свещеник извърши  водосвет на чешма  и освети икони

Акценти

  • Регионален вестник, # 19/903 година XVII, 15 - 21 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Свещеник освети икони, поставени на чешма в с. Славяново. На празника „Св. Св. Кирил и Методий“ отец Живко извърши и водосвет за здраве и благополучие на славяновци.
Чешмата съществува от 1982 г., но от две години е облагородена и е построен навес към нея. Всичко е направено с дарения на хора от селото и доброволен труд, най-вече на младите. Освещаването й беше извършено миналата година, но тогава на нея нямаше поставени икони.
По традиция всяка година на 11 май за празника „Св. Св. Кирил и Методий“ на това място жителите на селото правят курбан, който се освещава. Те вярват, че това ги пази от градушки и други природни бедствия. Заради извънредното положение в страната тази година събиране нямаше.
От миналата седмица децата в селото се радват на нова детска площадка, направена в центъра на селото. Съоръженията и монтирането им бяха финансирани по програма ПУДООС.

Преди възстановяването на чешмата мястото е било като аязмо с изворче. Преданието е, че в стари времена се е родило болно дете, което не можело да ходи. На празника на „Св. Св. Кирил и Методий“ майката сънувала, че трябва да доведе детето на това изворче, за да го изкъпе. След това детето оздравяло и от тогава чешмата носи името на „Св. Св. Кирил и Методий“.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 20, 2020 06:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.