Свещеник извърши водосвет на чешма и освети икони

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 20, 2020 06:21

Свещеник извърши  водосвет на чешма  и освети икони

Акценти

  • Регионален вестник, # 19/903 година XVII, 15 - 21 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Свещеник освети икони, поставени на чешма в с. Славяново. На празника „Св. Св. Кирил и Методий“ отец Живко извърши и водосвет за здраве и благополучие на славяновци.
Чешмата съществува от 1982 г., но от две години е облагородена и е построен навес към нея. Всичко е направено с дарения на хора от селото и доброволен труд, най-вече на младите. Освещаването й беше извършено миналата година, но тогава на нея нямаше поставени икони.
По традиция всяка година на 11 май за празника „Св. Св. Кирил и Методий“ на това място жителите на селото правят курбан, който се освещава. Те вярват, че това ги пази от градушки и други природни бедствия. Заради извънредното положение в страната тази година събиране нямаше.
От миналата седмица децата в селото се радват на нова детска площадка, направена в центъра на селото. Съоръженията и монтирането им бяха финансирани по програма ПУДООС.

Преди възстановяването на чешмата мястото е било като аязмо с изворче. Преданието е, че в стари времена се е родило болно дете, което не можело да ходи. На празника на „Св. Св. Кирил и Методий“ майката сънувала, че трябва да доведе детето на това изворче, за да го изкъпе. След това детето оздравяло и от тогава чешмата носи името на „Св. Св. Кирил и Методий“.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова май 20, 2020 06:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама