Сушата в Сакарския край е голяма. Пресъхват язовири

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 31, 2020 10:19

Акценти

  • # 30/914 година XVII, 31 юли - 6 август 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Почти два месеца в голямата част от община Тополовград не е падал дъжд. Не само тревата, но и земята изсъхна и се напука, страдат и селскостопанските насаждения. С поливна вода и инсталации в общината разполагат само две населени места – едно от големите – Хлябово, и едно от най-малките – Планиново.
В останалите стопаните поливат дворните си градинки, кой както намери – от кладенци, от преминаващи през селата рекички и дерета и от питейната мрежа. Кметът на с. Хлябово, Надка Динчева каза за “Сакарнюз“, че тази година е проблемно и става все по-трудно снабдяването с поливна вода на населението. Водата в единия от двата язовира е на привършване, другият е по-малък и затова от кметството са се принудили да преминат към водополивен режим. Досега вода има през ден, а вече това ще става и през два дни, а от средата на август вероятно ще се мине и на два пъти в седмицата. Целта е все пак да се запази възможността за поливане на домашните растения, докато дойде есента.
Още по-трагично е положението в Планиново. Язовирът за поливане е празен. Малкото количество валежи през зимата не можаха да повдигнат нивото му, да не говорим да го напълнят. По традиция хората в селото нямат кладенци, а деретата, които минават от там, са сухи и вода за поливане няма. Хората вдигат безпомощно рамене и не виждат изход от положението. Питейната вода, която идва от Радовец, няма как да им свърши работа.
А всеки от тях е разчитал на добра реколта от градинката си, за да си приготви зимнина.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 31, 2020 10:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама