Супер Луна идва на 28 септември

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 25, 2015 14:38

Супер Луна идва  на 28 септември

Понятието Супер луна описва момента на най-голямото сближаване между спътника и Земята. Затова и Луната изглежда по-голяма и ярка от обикновено. Земната сянка по време на затъмнение оцветява Луната в червени, „кървави” тонове и затова спътникът получава названието Кървава луна. Явление, което се случва веднъж на 18 години. Любителите на астрономията с нетърпение чакат датата 28 септември. Тогава ще станем свидетели на рядко астрономическо явление – пълно затъмнение и суперлуние.
Супер луната цери безплодие на Марков камък. Според старо поверие, ако безплодни жени посетят на Супер Луна скалния феномен Марков камък, до година ще забременеят. На практика Марков камък е един от най-загадъчните и неизучени феномени у нас. Някои изследователи твърдят, че мястото е силно енергийно. Марков камък се намира до бургаското село Долно Ябълково. Макар че е само на 6-7 километра от границата ни с Турция, селото е разположено в един от най-труднодостъпните райони на Странджа и има едва двайсетина жители.
Суперлунието се случва веднъж на 18 години
Също като селото Марков камък е труден за намиране – отбелязва изданието. Маркировка до скалния феномен липсва. Смята се, че скалният феномен всъщност е тракийско светилище от 12-и век преди Христа. Мястото е било свързано с култа към Слънцето и към Богинята Майка.
Според легендите, на Марков камък, ако болен мине три пъти под процепа между трите скални образувания, ще се излекува. Ако е грешен, ще се заклещи. Ако пък вдигне глава, за да огледа долната част на Големия камък, ще види нещо изключително. Там са отбелязани миниатюрни копия на лапички на всички животинки, които някога са обитавали и в момента се срещат в Странджа. Кой и кога ги е изрисувал, никой не знае – отбелязва изданието.

снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 25, 2015 14:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.