Супер Луна идва на 28 септември

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 25, 2015 14:38

Супер Луна идва  на 28 септември

Понятието Супер луна описва момента на най-голямото сближаване между спътника и Земята. Затова и Луната изглежда по-голяма и ярка от обикновено. Земната сянка по време на затъмнение оцветява Луната в червени, „кървави” тонове и затова спътникът получава названието Кървава луна. Явление, което се случва веднъж на 18 години. Любителите на астрономията с нетърпение чакат датата 28 септември. Тогава ще станем свидетели на рядко астрономическо явление – пълно затъмнение и суперлуние.
Супер луната цери безплодие на Марков камък. Според старо поверие, ако безплодни жени посетят на Супер Луна скалния феномен Марков камък, до година ще забременеят. На практика Марков камък е един от най-загадъчните и неизучени феномени у нас. Някои изследователи твърдят, че мястото е силно енергийно. Марков камък се намира до бургаското село Долно Ябълково. Макар че е само на 6-7 километра от границата ни с Турция, селото е разположено в един от най-труднодостъпните райони на Странджа и има едва двайсетина жители.
Суперлунието се случва веднъж на 18 години
Също като селото Марков камък е труден за намиране – отбелязва изданието. Маркировка до скалния феномен липсва. Смята се, че скалният феномен всъщност е тракийско светилище от 12-и век преди Христа. Мястото е било свързано с култа към Слънцето и към Богинята Майка.
Според легендите, на Марков камък, ако болен мине три пъти под процепа между трите скални образувания, ще се излекува. Ако е грешен, ще се заклещи. Ако пък вдигне глава, за да огледа долната част на Големия камък, ще види нещо изключително. Там са отбелязани миниатюрни копия на лапички на всички животинки, които някога са обитавали и в момента се срещат в Странджа. Кой и кога ги е изрисувал, никой не знае – отбелязва изданието.

снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 25, 2015 14:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.