СУ „Неофит Рилски“ с паметна плоча на основателя си и първи директор

Милена Митева
От Милена Митева април 2, 2017 06:37

СУ „Неофит Рилски“ с паметна плоча на основателя си и първи директор

Паметна плоча на Марин Велев бе открита в СУ “Неофит Рилски“ Харманли. Уважението към първият директор на гимназията бе и акцент в тържествата по случай патронния празник на училището, 25 март. За откриването се събраха настоящи и бивши ученици и учители. Церемонията бе вълнуваща и за бившите ръководители на гимназията Антоний Янков и най-възрастния, които през март навърши 90 години – Тодор Попов.
Откриването на програмата започна с изказване на директорът Боряна Петрова, която поздрави присъстващите. „След паметните плочи на Атанас Маргаритов и Стефан Льондев, ние, учениците и учители от СУ ,,Неофит Рилски”, поставяйки паметна плоча на Марин Велев, ще докажем, че навеки живи в паметта на харманлийци трябва да останат достойни като него дейци на просветното дело, без които градът ни не би заслужил името си на голям с многото си изявени в различни житейски сфери личности, повечето от които възпитаници на нашето училище.“, сподели възпитаничка на училището.
„Нека тази паметна плоча ни напомня, че обликът на днешното училище е реализираната от нас мечта на предците ни с наследените от тях любов към знанието и осъзната готовност за всеотдайно посвещаване на образованието ,,на ползу роду своему!“, допълни тя.
За заслугите на Марин Велев за изграждане на достойния имидж на училището и за образователното дело в града разказа Татяна Стоева – уредник в Исторически музей. След нея думата взе и Мария Киркова – кмет на града, която отправи пожелания към всички:
„Приветствам с вълнение и респект идеята за откриването на тази паметна плоча, защото будителите и основателите на просветното дело в Харманли трябва да се знаят и помнят, трябва да се славят и почитат. Наша е отговорността да опазим паметта жива, а днешното събитие е доказателство, че в Харманли живеят и творят признателни и родолюбиви хора,“ подчерта кметът Мария Киркова в поздравителните си думи към присъстващите. На учители и ученици тя пожела здраве и творчески успехи.
Архиерейският наместник Отец Живко Петров и отец Георги Георгиев отслужиха панихида в памет на Марин Велев и осветиха паметната плоча, след което учениците запалиха свещи и поднесоха цветя.
Празничният ден за потомците на Неофит продължи с различни събития. След откриването на плочата всички учители и гости се събраха в учителската стая, където почетоха „на патерица“ 90 – годишният юбилей на Тодор Попов. Вълнението, което той преживя бе голямо. Бившият директор получи поздрави от всички и обеща да бъде „съпричастен с делото на това училище“.
Денят продължи с урок спектакъл „Забавно училище“ , финали на спортни срещи, „Как си представям училището на бъдещето“ и „Заедно на хорото“.

Програмата за празника на „Неофит Рилски“ започна в понеделник, 20 март. Ежедневно се провеждаха открити занятия на клубовете по проект “Твоят час”,
спортни състезания по народна топка, футбол, волейбол, федербал, а в часовете по музика децата разучаваха химна на училището.

 

Милена Митева
От Милена Митева април 2, 2017 06:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.