СУ „Неофит Рилски“ с паметна плоча на основателя си и първи директор

Милена Митева
От Милена Митева април 2, 2017 06:37

СУ „Неофит Рилски“ с паметна плоча на основателя си и първи директор

Паметна плоча на Марин Велев бе открита в СУ “Неофит Рилски“ Харманли. Уважението към първият директор на гимназията бе и акцент в тържествата по случай патронния празник на училището, 25 март. За откриването се събраха настоящи и бивши ученици и учители. Церемонията бе вълнуваща и за бившите ръководители на гимназията Антоний Янков и най-възрастния, които през март навърши 90 години – Тодор Попов.
Откриването на програмата започна с изказване на директорът Боряна Петрова, която поздрави присъстващите. „След паметните плочи на Атанас Маргаритов и Стефан Льондев, ние, учениците и учители от СУ ,,Неофит Рилски”, поставяйки паметна плоча на Марин Велев, ще докажем, че навеки живи в паметта на харманлийци трябва да останат достойни като него дейци на просветното дело, без които градът ни не би заслужил името си на голям с многото си изявени в различни житейски сфери личности, повечето от които възпитаници на нашето училище.“, сподели възпитаничка на училището.
„Нека тази паметна плоча ни напомня, че обликът на днешното училище е реализираната от нас мечта на предците ни с наследените от тях любов към знанието и осъзната готовност за всеотдайно посвещаване на образованието ,,на ползу роду своему!“, допълни тя.
За заслугите на Марин Велев за изграждане на достойния имидж на училището и за образователното дело в града разказа Татяна Стоева – уредник в Исторически музей. След нея думата взе и Мария Киркова – кмет на града, която отправи пожелания към всички:
„Приветствам с вълнение и респект идеята за откриването на тази паметна плоча, защото будителите и основателите на просветното дело в Харманли трябва да се знаят и помнят, трябва да се славят и почитат. Наша е отговорността да опазим паметта жива, а днешното събитие е доказателство, че в Харманли живеят и творят признателни и родолюбиви хора,“ подчерта кметът Мария Киркова в поздравителните си думи към присъстващите. На учители и ученици тя пожела здраве и творчески успехи.
Архиерейският наместник Отец Живко Петров и отец Георги Георгиев отслужиха панихида в памет на Марин Велев и осветиха паметната плоча, след което учениците запалиха свещи и поднесоха цветя.
Празничният ден за потомците на Неофит продължи с различни събития. След откриването на плочата всички учители и гости се събраха в учителската стая, където почетоха „на патерица“ 90 – годишният юбилей на Тодор Попов. Вълнението, което той преживя бе голямо. Бившият директор получи поздрави от всички и обеща да бъде „съпричастен с делото на това училище“.
Денят продължи с урок спектакъл „Забавно училище“ , финали на спортни срещи, „Как си представям училището на бъдещето“ и „Заедно на хорото“.

Програмата за празника на „Неофит Рилски“ започна в понеделник, 20 март. Ежедневно се провеждаха открити занятия на клубовете по проект “Твоят час”,
спортни състезания по народна топка, футбол, волейбол, федербал, а в часовете по музика децата разучаваха химна на училището.

 

Милена Митева
От Милена Митева април 2, 2017 06:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 670 255 преглеждания