Студенти – еколози на доброволна бригада Маджарово

Сакар нюз
От Сакар нюз април 15, 2007 19:54

Студенти – еколози на доброволна бригада Маджарово

Акценти

  • Тонове боклуци бяха събрани от доброволците около пътя към старото сметище на града, намиращ се в близост до Природозащитният център.

Свързани публикации

Елена Ангелова

50 студенти еколози и биолози от цялата страна взеха участие в доброволска бригада като почистиха района около Природозащитния център „Източни Родопи“ в Маджарово и го подготвиха за откриването на туристическия сезон. Всички те са членове на БДЗП. Бригадата бе организирна по проект на ПЗЦ“ Източни Родопи“ за опазване на едрите лешоядни птици в Източните Родопи. Проектът е финансиран от Фондацията за опазване на черния лешояд и Франкфуртското зоологическо дружество по Балканската програма за опазване на лешоядните видове птици. В бригадата участвуваха и двама французи от ПЗЦ в Дадя, Гърция, както и един един доброволец от Кралското дружество за защита на птиците във Великобритания. Те също са членове на БДЗП. В продължение на три дни участниците в бригадата участвуваха в различни дейности. Тонове боклуци бяха събрани от доброволците около пътя към старото сметище на града, намиращ се в близост до Природозащитният център. Същият този път води към площадката за подхранване на лешоядите. През него преминава и туристическа пътека, водеща до новото укритие за наблюдение на птици от туристите. Пътеката бе маркирана по доста атрактивен начин- с оцветени в червено и бяло рогчета.
Другата дейност по проекта, в която доброволците бяха включени, бе укрепването на оградата около площадката за подхранване на лешоядите. Тази площадка е единственият шанс за оцеляване на колонията от лешояди, намиращи се в Източните Родопи и трябва да бъде опазена от хора и животни. За тази цел участниците укрепиха оградата с телена мрежа. Бе направено и основно почистване на самата площадка. Освен това доброволците поставиха информационни табла в защитените местности. Същите тези табла бяха поставени миналото лято по проект „Родопи“, но бяха отнесени от бурните ветрове през есента. Сега бяха взети специални мерки, за да могат същите тези табла да издържат възможно по- дълго.
Извършена бе и подготовка на самия Природозащитен център за откриването на туристическия сезон през април. Първите туристи започнаха да пристигат още в началото на март. Заради топлото време тази година, прелетните птици започнаха да пристигат по- рано от обикновено по родните си места. Първите египетски лешояди са забелязани още в края на февруари. През март се завърнаха от юг и голяма част от пойните птички и вече могат да бъдат видяни лястовички, овесарки, черешарки, щъркели и други. След приключването на бригадата Природозащитният център в Маджарово е готов да посреща туристи и гости. Повече подробности и снимков материал за проведената бригада могат да се видят на сайта на БДЗП www.bspb.org. Който иска да участвува в такива мероприятия в бъдеще, трябва да знае, че условието за това е да бъде член на БДЗП. Такъв може да стане всеки, който желае, чрез сайта на БДЗП или на място, в ПЗЦ“ ,,Източни Родопи“. Новото в работата на ПЗЦ през този сезон е, че всеки петък ще бъде правено подхранване на лешоядите на площадката над ПЗЦ, а в събота и неделя всеки ще може да ги наблюдава от новото укритие, направено по проект на общината миналата година.

Сакар нюз
От Сакар нюз април 15, 2007 19:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама