Строителството на пътя Татар – Пазарджик – Харманли

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 23, 2018 08:27

Строителството на пътя  Татар – Пазарджик – Харманли

От вестниците могат да се извлекат и някои важни стопански сведения, като например направата на международния главен път Белград — София — Пловдив — Одрин — Цариград и строителството на барон Хиршовата железница.
В бр. 20 от 5 декември 1864 година на в. „Турция” четем: „Един път се е зафанал да се прави, които да свържи Пловдив с Татар-Пазарджик и Харменлия (Харманли). Този път се работи с голяма деятелност и всичко ни дава да мислим, че след като се изкара, пътниците ще могат в безопасност и без страх да ходят от един град на други. Това ще даде голямо развитие на търговията и индустрията.”
Строителството на „набития път” между Пловдив и Одрин започва под разпореждането на специално назначена комисия през октомври 1864 година и завършва към края на 1867 година. В него основните работници са българи. Българи от околните селища пренасят с колите си камъни за шосето, давайки ангария.
Хармаилийци също дават своята дан за „набития път”. Не е имало къща, която да не участвува в изхвърлянето на пръстта от изкопите и в насипването на чакъла, и то жени и деца, защото мъжете трябвало с колите и добитъка си да пренасят камъни.
Освен стопанското значение на този път Портата вероятно е имала предвид неговото стратегическо значение. Тя като че ли е чувствувала, че назряват големи събития и че шосето ще е необходимо за прехвърлянето на големи наказателни отряди. Мерките, пред-приети за бързото строителство, били строги — реквизирани коли и сечива, тежка ангария за цялото българско население.

От книгата “Харманли. Градът край Извора на белоногата”, на Кирил Динков

Снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз юли 23, 2018 08:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама