Строителната програма на община Харманли за 2015 напредва, проектите – в реализация

Сакар нюз
От Сакар нюз август 23, 2015 17:48

Строителната програма на община Харманли за 2015 напредва, проектите – в реализация

ПР на Община Харманли

Като изключително успешен и най-голям в стойностно изражение през последните 10 години определя бюджета на общината за 2014 г. кметът на Общината Михаил Лисков. Първоначално приетият за м. г. бюджет е бил в размер на 14 922 906 лв. Впоследствие през годината общината е съумяла да издейства допълнителни средства от държавата и от други източници, така че миналогодишният бюджет да бъде актуализиран с 10 550 705 лв. И да възлезе общо на 25 743 611 лв. Никоя друга община в Хасковска област няма такова увеличение на бюджета си за м. г., сочат сравнителни данни.

Друг поглед назад установява, че през периода 2007 – 2013 г. Община Харманли е ра ботила по различни проекти, не само по европейски програми, общо на стойност 55 мл. лв. Това са средствата привлечени по 54 общински проекта, одобрени и реализирани в различни срокове през посочения период.

На фона на миналите години добре се очертава и бюджетът на Общината за 2015 г., чието изпълнение до този момент върви планомерно. В разгара си е и изпълнението на строителната програма на Общината за тази година. Много от обектите, включени в нея успешно се реализират.

На първо място могат да се споменат тези, които се финансират по европейски програми – изграждане на захранващ водопровод с. Орешец – с. Върбово и тласкателен водопровод от помпената станция в с. Орешец; основен ремонт на читалищните сгради в селата Иваново и Лешниково; ремонт на Исторически музей – Харманли; изграждане

на противопожарни кули в Дрипчево и Надежден като превантивни дейности срещу пожари на ОП „Горска компания“, реконструкция на улицата край училището в с. Българин; подобряване на системата за водоснабдяване в с. Лешниково; изграждане на система за събиране и отвеждане на отпадните води в с. Бисер и подобряване на системата за водоснябдяване на селото.

В момента по тези проекти се работи усилено и те са в различна степен на реализация.

Заедно с тях по строителната програма се изграждат обекти, финансирани от бюджета на Общината или чрез външни средства.Така например е извършен сондаж за питейни води в с. Поляново като важна стъпка за подобряване на водоснабдяването там. Отремонтиран е главен изпускател на яз. „Малкоча“ като превантивна мярка срещу евентуални наводнения.

Изгражда се резервно водозахранване към Регионалното депо на твърди битови отпадъци и сепариращата му инсталация. Предприема се корекция на коритото на реката в с. Славяново с цел предпазване от наводнения. Към тази мярка спада и изграждането на отводнителен канал в Славяново. В селото се извършва и рехабилитация на наводнените улици, същото предстои да бъде извършено и в с. Иваново. В Харманли също се предприемат действия за възстановяване на щетите от наводненията – стартират ремонтите на улиците „Преслав“, „Люлебургаз“ и „Н. Петков“, за които имаше и много въпроси от граждани. Предстоят ремонти на общинските пътища с. Славяново, с. Болярски извор и пътя за градското сметище.

В рамките на строителната програма за почва доставката и монтажа на детските съоражения в трите детски градини в града и на бул. „България“ до за ведението „Атлас“. Същевременно се преустройва сградата на училището в с. Шишманово в детска градина, а също така се ремонтират сградите на кметството и читалището в с. Над ежден. Извършват се текущи ремонти на клубовете на I и II квартал.

Други по-важни обекти в процес на изграждане са преустройството на бившата Тютюнева промишленост в жилища за млади

хора и семейства. Сградата е пред завършване и скоро настаняването в нея ще бъде факт. Започна реконструкцията и асфалтирането на улиците в града – „Алеко Константинов“ и „Иван Вазов“. Общината предостави определени средства и на МБАЛ – Харманли за ремонтни дейности. Както е известно, наскоро Общината придоби като собственост сградата на бившето мебелно предприятие „Модис“ и то също ще бъде преустроено в рамките на строителната програма.

Сакар нюз
От Сакар нюз август 23, 2015 17:48
Напиши коментар

2 коментара

 1. Asen ot mahalata август 23, 21:51

  Ako lisika vzeme oshte edin mandat prosto harmanliici sa obrecheni na mizeriq !

  Отговори на този коментар
 2. проектант август 23, 20:44

  Чиста комунистическа пропаганда за увеличението на бюджета са тези 10 милиона.И в Симеоновград и в Любимец и Тополовград Ивайловград имат по над 15 милиона привлечени средства а бюджетите им са два пъти по малки от харамнлийския . Харманлийската община е уникална защото няма нито един лев привлечен от европроекти
  Само бабите може да лъже лисицата с тези милиони Младите могат да отварят интернет и да видят какво се прави в другите малки градове и колко Харманли е изостанал от тях

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.