Стотици семейства остават без детски

Милена Митева
От Милена Митева февруари 12, 2019 15:42

Стотици семейства остават без детски

Стотици семейства остават без детски надбавки заради отсъствия на децата им от учебни занимания. Това сочат данните на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ за декември 2018 година. Техните справки показват, че са санкционирани 328 семейства заради това, че децата им са направили над 5 неизвинени отсъствия от училище за този месец .
Най-много наказани семейства има в община Димитровград – 81. Следват Хасково – 71, Харманли – 60 и Симеоновград – 52.
В областта са санкционирани и 39 семейства, чиито деца в предучилищна възраст са отсъствали повече от 3 дни без уважителна причина. В тази група най-много са наказаните семейства в община Симеоновград – 11. Следват Хасково – 8, Харманли и Любимец – по 7, Димитровград – 5 и Свиленград – 1. В останалите 5 общини – Ивайловград, Маджарово, Минерални бани, Стамболово и Тополовград, няма наказани семейства.
„Във всички области на страната има поне по едно проблемно училище, в което учениците системно отсъстват и средната посещаемост е много ниска“, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред парламентарна комисия.
Сред мерките за справяне с проблема е и отпускането на повече средства за училища с висока концентрация на ученици от уязвими групи. Като особена културна характеристика, създаваща трудности пред детското развитие, министър Вълчев изтъкна ранните бракове. „Факт е, че една част от децата, основно момичета, не ходят на училище заради ранни бракове“. По думите му става въпрос за съвместни съжителства, тъй като често формално това не са бракове и са свързани най-вече с предразсъдъка, че момичето трябва рано да се ожени.

898 аборта са извършени през миналата година в Хасковска област, съобщават от Националния център по обществено здраве и анализи. 701 от тях са по желание.
6 от абортите през годината са на момичета под 15-годишна възраст, 94 пък са на възраст между 15 и 19 г. Най-много са във възрастовата група 20 – 29 г. – 415.
За сравнение през 2017 г. абортите в региона са били 909. Година по-рано те са 719.

Снимка: Интернет

Милена Митева
От Милена Митева февруари 12, 2019 15:42
Напиши коментар

6 Коментара

 1. Maria Rangelova февруари 14, 15:19

  Да няма самотни майки Все пак някой ги е правил тези деца

  Отговори на този коментар
 2. Гост февруари 13, 23:42

  По тази логила на ц*ганите изобщо не тр да им се дават детски. Но им плащат. Също така им плащат вс месец за да не работя. Пита се това кога най-после ще бъде прекратено.

  Отговори на този коментар
 3. Mari февруари 13, 22:57

  Справедливо ще е да има детски надбавки за всички български деца !

  Отговори на този коментар
 4. Мама февруари 13, 22:24

  То толкова пари са тези детски ,че не стигат и за една раница за училище!?!?!

  Отговори на този коментар
 5. Дидо февруари 13, 17:11

  И аз не вземам детски, не защото децата ми не ходят, а защото ги вземат малцинствата. Системата ни е такава. А бройката за отсъствията е малка, защото им ги извиняват.

  Отговори на този коментар
 6. Иван февруари 13, 09:44

  И мен кво ме интересува?
  Аз не взимам детски, не защото децата не ходят на училище, а защото с малко надхвърля М лимита.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.